Καλοκαιρινό μαύρισμα και υγεία: Μύθοι και αλήθειες για τον ήλιο που πρέπει να γνωρίζουμε

altΈχει αποδειχθεί ότι μία συνεδρία σολάριουμ, αν γίνει σε ηλικία μικρότερη των 25 ετών, αυξάνει τον κίνδυνο για δερματικό καρκίνο κατά 60%.
Και ο κίνδυνος είναι ανεξάρτητος από το χρώμα του δέρματος, δηλώνει σε συνέντευξη του στο Πρακτορείο Fm ο πρόεδρος της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ) Γιάννης Μπάρκης, επισημαίνοντας μάλιστα ότι σε πάρα πολλές πολιτισμένες χώρες, το σολάριουμ έχει καταργηθεί.

Το ερώτημα που εύλογα προκύπτει είναι γιατί κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει και στην Ελλάδα. «Εμείς επανειλημμένως έχουμε πάρει τέτοιες πρωτοβουλίες. Είναι πάρα πολλά τα συμφέροντα, όπως γνωρίζετε. Δυστυχώς πολλά ινστιτούτα στηρίζονται και στο σολάριουμ. Εμείς ως Δερματολογική Εταιρεία, κάνουμε καμπάνιες κάθε χρόνο και η φετινή μας καμπάνια έχει αναδείξει το θέμα. Το λέμε με κάθε τρόπο προς πάσα κατεύθυνση κι ελπίζουμε σιγά-σιγά να τα καταφέρουμε και όλοι να συνειδητοποιήσουν σύντομα, πόσο καταστροφικό είναι».

Ο ήλιος από τη μία προκαλεί μελάνωμα, από την άλλη βοηθάει το δερματικό λέμφωμα
Ο γνωστός δερματολόγος - αφροδισιολόγος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, σε άλλο σημείο της συνέντευξης του χαρακτηρίζει τη σχέση του ήλιου με τον άνθρωπο άκρως ερωτική. «Η σχέση αυτή έχει τα πάνω της, τα κάτω της, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτόν. Όποτε μας κάνει κακό απομακρυνόμαστε, αλλά πάντα επιστρέφουμε στην αγκαλιά του άνευ όρων. Και βέβαια είναι παράδοξο ότι ενώ από τη μία, προκαλεί μελάνωμα που είναι μία μορφή καρκίνου του δέρματος, από την άλλη, βοηθάει μία άλλη μορφή καρκίνου του δέρματος, που είναι το λέμφωμα. Την ίδια στιγμή υπάρχουν δερματικά νοσήματα, που βελτιώνονται εντυπωσιακά με την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας, όπως είναι η κοινή ακμή, η ατοπική δερματίτιδα, η ροδρόχρους πιτυρίαση». Και βέβαια οι ευεργετικές ιδιότητες του ήλιου δεν σταματούν εδώ, αφού σύμφωνα με τον γνωστό δερματολόγο, ο ήλιος είναι δεδομένο ότι βοηθάει πάρα πολύ τον μεταβολισμό, βοηθά στο αδυνάτισμα καθώς οι δίαιτες είναι πιο αποδοτικές, γιατί μας κόβεται η όρεξη.

Περισσότερα στο cnn.gr - εδώ

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 05.29
Δύση: 19.21
Τελευταίο Τέταρτο
431 π.Χ.
Εισβολή των Λακεδαιμονίων στην Αττική. Έναρξις του Πελοποννησιακού πολέμου.
1815
Σφαγιάζεται ο νεομάρτυρας Κάκιος από τους Τούρκους στην Κωνσταντινούπολη.
1821
Δεύτερη μάχη του Γαλατσίου της Μολδαβίας.
Σφαγές Ελλήνων στην Κωνσταντινούπολη.
1823
Ο Κιουταχής καταστρέφει τα χωριά Λεχώνια, Άγιο Αβοκάσιο και Λαυρέντιο, Πινακάδες και Βυζίτσα της Μαγνησίας.
1917
Το 2ο Τάγμα του 1ου Συντάγματος Σερρών καταλαμβάνει την αμυντική τοποθεσία του Ραβινέ.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Η μύγα!

Δυο ψεύτες κάνουν διαγωνισμό στο ποιος θα πει το μεγαλύτερο ψέμα.
Λέει ο πρώτος δείχνοντας το καμπαναριό:
- "Βλέπεις μια μύγα πάνω στην καμπάνα;"
Κι ο δεύτερος:
- "Εγώ δε βλέπω τη μύγα αλλά ακούω τα βήματα της!!"