με χρηματοδότηση από το Leader της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Ευφυές σύστημα έγκυρης πυρανίχνευσης για τις δασικές εκτάσεις αποκτά το επόμενο διάστημα ο Δήμος Βόλου. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός έδωσε την έγκριση για τη δημοπράτηση του έργου προϋπολογισμού 52.204 ευρώ που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Leader της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Δικαιούχος και Φορέας Υλοποίησης του έργου είναι ο Δήμος Βόλου.

«Για μια ακόμη φορά γινόμαστε μάρτυρες μιας μεγάλης καταστροφής, με τις πρόσφατες πυρκαγιές στην Αττική, στην Εύβοια και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Πυρκαγιές που, εκτός από τη βαθιά και ανείπωτη θλίψη που προκάλεσαν σε όλο τον ελληνικό λαό, δημιουργούν κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα με άμεσες επιπτώσεις σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας. Σε συνεργασία με το Δήμαρχο Βόλου Αχιλλέα Μπέο, την Εταιρεία Ανάπτυξης Πηλίου Α.Ε (Ε.Α.Π Α.Ε) και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 -2020 χρηματοδοτούμε ένα σημαντικό έργο που ενισχύει την πρόληψη και την πυροπροστασία σε δασικές εκτάσεις του Βόλου» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Οι δασικές πυρκαγιές αναμφισβήτητα αποτελούν σημαντικό κίνδυνο, όχι μόνον για τους ανθρώπους και τις περιουσίες, αλλά και για το ίδιο το περιβάλλον. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με τους Δήμους επενδύσει σε έργα πρόληψης  καθώς το προλαμβάνειν καλύτερο του θεραπεύειν» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.
Το σύστημα πυρανίχνευσης και παρακολούθησης
Το έργο αφορά στην εγκατάσταση ολοκληρωμένου ευφυούς συστήματος έγκαιρης πυρανίχνευσης και παρακολούθησης φαινομένων πυρκαγιάς σε δασικές περιοχές υψηλής επικινδυνότητας στο Δήμο Βόλου. Δηλαδή, στην ανάπτυξη μίας ολοκληρωμένης εφαρμογής έγκαιρης ανίχνευσης, διαχείρισης και παρακολούθησης πυρκαγιάς σε δασικές περιοχές και η προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού. Το σύστημα που θα αναπτυχθεί θα αξιοποιεί την εικόνα απλών (λειτουργία στο οπτικό ή/και υπέρυθρο φάσμα) καμερών για να ανιχνεύσει έγκαιρα καπνό ή φλόγα και στη συνέχεια θα ειδοποιείται το κέντρο ελέγχου ή οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Η διάρθρωση του συστήματος θα περιλαμβάνει και θα συνοδεύεται από τα κάτωθι:
1. Υποσύστημα Ανίχνευσης. Το υποσύστημα ανίχνευσης θα παρέχει διεπαφή διαχείρισης (ιδανικά web based, ώστε να είναι προσβάσιμο από Η/Υ) για να παραμετροποιείται εύκολα.
2. Υποσύστημα Διαχείρισης. To Υποσύστημα Διαχείρισης θα ενοποιεί τα μέρη του Υποσυστήματος Ανίχνευσης και θα διαχειρίζεται κεντρικοποιημένα τις ειδοποιήσεις, τον εξοπλισμό κ.λπ. Θα παρέχει διεπαφή διαχείρισης (ιδανικά web based).
3. Εξοπλισμός Συστήματος. Όπως αυτός αναφέρεται αναλυτικά στην μελέτη
4. Μελέτη Βέλτιστης Εγκατάστασης/ Κάλυψης. Το Σύστημα θα συνοδεύεται και από μελέτη βέλτιστης εγκατάστασης / κάλυψης που θα εκπονηθεί πριν την εγκατάστασή του, έτσι ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή λειτουργία με τα μικρότερα κόστη συντήρησης.
5. Μικρός Εξοπλισμός και Υπηρεσίες Εγκαταστάσεων / Συνδέσεων.
6. Υπηρεσίες Εκπαίδευσης. Τμήμα των υπηρεσιών αφορά την παροχή εκπαίδευσης στα  στελέχη του προσωπικού του Δήμου που θα αποτελέσουν τους διαχειριστές του Συστήματος.
7. Υπηρεσίες Πιλοτικής Λειτουργίας.
8. Υπηρεσίες Εγγύησης Καλής Λειτουργίας και Συντήρησης,  για ένα (1) έτος.
9. Διαλειτουργικότητα και διασυνδεσιμότητα. Η διαλειτουργικότητα αφορά την ικανότητα του Συστήματος για μεταφορά και χρησιμοποίηση της πληροφορίας – που αποθηκεύει, επεξεργάζεται και διακινεί – με άλλα πληροφοριακά συστήματα.
Τα στοιχεία των λειτουργικών χαρακτηριστικών του Συστήματος είναι:
•Το Σύστημα θα βασίζεται στη χρήση εμπορικών δικτυακών καμερών και θα μπορεί να ενσωματωθεί και σε υπάρχοντα συστήματα τηλεόρασης κλειστού κυκλώματος (CCTV), εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις των οπτικών αισθητήρων και μπορούν να δώσουν ψηφιακό σήμα.
•Η εικόνα από την κάθε εγκατεστημένη κάμερα (ψηφιακή ή αναλογική μέσω encoder) θα μεταφέρεται σε ένα τοπικό Η/Υ ο οποίος θα πραγματοποιεί άμεση ανάλυσή της με αλγόριθμους εντοπισμού καπνού και φλόγας.
•Σε περίπτωση εντοπισμού θα αποστέλλεται ειδοποίηση στο διαχειριστή του συστήματος με όποιο τρόπο αυτός έχει ζητήσει (sms, e-mail, μήνυμα σε άλλο πληροφοριακό σύστημα, κ.λπ.).
•Μαζί με την ειδοποίηση θα αποστέλλεται και εικόνα από την περιοχή ώστε να γίνεται άμεση αξιολόγηση και οπτική επαλήθευση του συναγερμού (αληθής ή εσφαλμένος), και να αποφασίζεται η κρισιμότητα της κατάστασης.
•Θα αποστέλλονται οι συντεταγμένες της περιοχής του συναγερμού (κατά προσέγγιση), που θα υπολογίζονται αυτόματα από το σύστημα.
•Οι ειδοποιήσεις θα αποστέλλονται μέσω των δικτύων που είναι διαθέσιμα στην περιοχή (aDSL, WiFi, 3G).
•Το σύστημα θα αποτελείται από υποσύστημα ανίχνευσης (με μέρη εγκατεστημένα σε σημεία της περιοχής πυρανίχνευσης) και ένα κεντρικό υποσύστημα διαχείρισης.

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 05.50
Δύση: 19.06
Πρώτο Τέταρτο
1772
Αποκεφαλίζεται στην Σμύρνη ο νεομάρτυρας Μιχαήλ.
1818
Σφαγή στην Αδριανούπολη από τους Τούρκους του νεομάρτυρα Χριστοφόρου.
1821
Ο Αρχιεπίσκοπος Ύδρας Γεράσιμος υψώνει την Σημαία της Επαναστάσεως.
1827
Η τουρκική φρουρά στον Πειραιά παραδίδεται με συνθήκη στον Γεώργιο Καραϊσκάκη.
1905
Ανταρτικό σώμα στο χωριό Δροσοπηγή της περιοχής Μορίχοβο περικυκλώνεται και δέχεται επίθεση του τουρκικού στρατού.
1956
Ο στρατάρχης Χάρντινγκ εξαπολύει στην Κύπρο άγρια εκστρατεία εναντίον της ΕΟΚΑ.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Η μύγα!

Δυο ψεύτες κάνουν διαγωνισμό στο ποιος θα πει το μεγαλύτερο ψέμα.
Λέει ο πρώτος δείχνοντας το καμπαναριό:
- "Βλέπεις μια μύγα πάνω στην καμπάνα;"
Κι ο δεύτερος:
- "Εγώ δε βλέπω τη μύγα αλλά ακούω τα βήματα της!!"