Έξι οδηγίες για τη μείωση της χοληστερόλης

altΗ μέτρηση των λιπιδίων ανήκει, πλέον, στις ετήσιες εξετάσεις ρουτίνας. Συγκεκριμένα, συνήθως μετρούνται τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων, της ολικής χοληστερόλης και των κλασμάτων αυτής, δηλαδή της LDL: χαμηλής πυκνότητας χοληστερόλης, της συχνά αποκαλούμενης «κακής χοληστερόλης» αλλά και της HDL: υψηλής πυκνότητας χοληστερόλης ή αλλιώς «καλής χοληστερόλης».

Η καλή (HDL) φαίνεται να είναι προστατευτική έναντι της αθηροσκλήρυνσης και της εμφάνισης βλαβών στις αρτηρίες, σε αντίθεση με τα υψηλά επίπεδα κακής χοληστερόλης (LDL) τα οποία σχετίζονται με την εμφάνιση καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Εξι τρόποι μείωσης της χοληστερίνης
Περιορισμός στην κατανάλωση ζωικών λιπών από τη βρώση κατεργασμένου κρέατος και αλλαντικών.
Περιορισμός τροφών υψηλών σε κορεσμένα λιπαρά όπως το βούτυρο, υψηλής περιεκτικότητας λιπαρών τυριών και γαλακτοκομικών. Γενικά επιδιώκεται η αντικατάσταση ζωικής πρωτεΐνης με φυτική π.χ. του κόκκινου κρέατος με όσπρια.
Κατανάλωση τροφών υψηλών σε φυτικές ίνες (π.χ. βρώμη, όσπρια, φρούτα, δημητριακά, λαχανικά).
Η αποφυγή αυξημένης λήψης υδατανθράκων (σιρόπια, ζάχαρη κ.λ.π). Προτιμώνται σύνθετοι υδατάνθρακες όπως τα δημητριακά, τα όσπρια, φρούτα και προϊόντα ολικής αλέσεως. Όλα αυτά συμβάλλουν στη μείωση των λιπών και την καλή διαχείριση της γλυκαιμίας και οδηγούν στη μείωση του σπλαγχνικού λίπους και στην εμφάνιση διαβήτη.
Η απώλεια βάρους. Ακόμα και απώλεια της τάξης του 5% αποδίδει σημαντικά πλεονεκτήματα. Επιδρά ευεργετικά στα επίπεδα της χοληστερόλης και του σακχάρου, μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο και βελτιώνει το επίπεδο ζωής.
Ο ρόλος της άσκησης. Βοηθάει στην καλύτερη καύση που οδηγεί σε απώλεια βάρους. Αρκούν 30 λεπτά γρήγορου βαδίσματος, καθημερινά, έως πέντε φορές την εβδομάδα. Εναλλακτικά, δραστηριότητες όπως το ποδήλατο ή το κολύμπι μπορεί να επιφέρουν εξίσου καλά αποτελέσματα.

Περισσότερες λεπτομέρειες στη “kathimerini.gr” (εδώ)

 

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 06.31
Δύση: 18.40
Σελήνη
2 ημερών
1821
Δύναμη 2.000 ενόπλων Μανιατών εισέρχεται στην Καλαμάτα.
Οι Γρηγοράκηδες υψώνουν την σημαία της Επαναστάσεως στο Γύθειο.
Έλληνες αγωνιστές εισέρχονται στο Αίγιο και υψώνουν την Σημαία της Επαναστάσεως.
1906
Ο Μακεδονομάχος Γεώργιος Σκαλίδης κυκλώνεται κοντά στο χωριό Ζόβιτς, όπου πίπτει ηρωικώς μαχόμενος με 10 από τους άντρες του.
1941
Το υποβρύχιο "Τρίτων" τορπιλίζει το ιταλικό πλοίο "Κάρνια" κοντά στο Πρίντεζι.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Η μύγα!

Δυο ψεύτες κάνουν διαγωνισμό στο ποιος θα πει το μεγαλύτερο ψέμα.
Λέει ο πρώτος δείχνοντας το καμπαναριό:
- "Βλέπεις μια μύγα πάνω στην καμπάνα;"
Κι ο δεύτερος:
- "Εγώ δε βλέπω τη μύγα αλλά ακούω τα βήματα της!!"