Βιώσιμες λύσεις για την αντιμετώπιση της ξηρασίας στην Ελλάδα

altΜέχρι πριν λίγα χρόνια, το μεσογειακό κλίμα της χώρας μας χαρακτηριζόταν από ζεστά, ξηρά καλοκαίρια και ήπιους, υγρούς χειμώνες. Πλέον, όμως, γίνεται ολοένα και πιο απρόβλεπτο.
 
Η κλιματική κρίση έχει οδηγήσει στην εμφάνιση έντονων καιρικών φαινομένων όπως αποδεικνύουν οι πρόσφατες πλημμύρες στην κεντρική Ελλάδα, αλλά και η μείωση των χειμερινών βροχοπτώσεων, οι παρατεταμένοι καύσωνες και τα μεγάλα διαστήματα ξηρασίας, τα οποία οδηγούν σε αύξηση των πυρκαγιών κατά τους θερινούς μήνες.
Μάλιστα, σύμφωνα με την έρευνα της Τράπεζας της Ελλάδος με τίτλο «Οι περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα», η ενίσχυση της ξηρασίας, λόγω της μείωσης των βροχοπτώσεων και του αριθμού ημερών βροχής σε συνδυασμό με την άνοδο της θερμοκρασίας, θα έχει ως αποτέλεσμα τη μετάπτωση του κλίματος στη χώρας μας προς το πιο ξηρό. Ως αποτέλεσμα, περίπου το 40% της Ελλάδας, κυρίως τα ανατολικά και νότια τμήματα, πρόκειται να κινδυνεύουν μέχρι το τέλος του αιώνα να ερημοποιηθούν, εάν δεν ληφθούν μέτρα για τον περιορισμό των αερίων του θερμοκηπίου σε παγκόσμια κλίμακα.
 
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Πως η ξηρασία έχει πολλαπλές συνέπειες σε διάφορους τομείς. Η γεωργία, στην οποία βασίζεται η ελληνική οικονομία, υποφέρει ιδιαίτερα καθώς οι αποδόσεις των καλλιεργειών μειώνονται λόγω μη επαρκών ποσοτήτων νερού. Οι ελαιώνες, οι αμπελώνες και τα εσπεριδοειδή είναι ιδιαίτερα ευάλωτα, απειλώντας τόσο τις τοπικές οικονομίες όσο και τα έσοδα από τις εξαγωγές. Επιπλέον, τα οικοσυστήματα, συμπεριλαμβανομένων των υγροτόπων και των δασών, υποβαθμίζονται και αυτά με τη σειρά τους, οδηγώντας σε απώλεια της βιοποικιλότητας και αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιών.
 
Περισσότερα στο cnn.gr

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 05.09
Δύση: 19.57
Πρώτο Τέταρτο
1470
Οι Τούρκοι πραγματοποιούν έφοδο, εισχωρούν στη Χαλκίδα και την κυριεύουν από τους Βενετούς.
1715
Οι Τούρκοι καταλαμβάνουν το Άργος από τους Βενετούς.
1913
Αγήματα του Ελληνικού Στόλου απελευθερώνουν την Αλεξανδρούπολη.
Ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει την Ξάνθη.
1920
Ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει την Αδριανούπολη, φθάνοντας έως την Τσατάλτζα, έξω από την Κωνσταντινούπολη.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Η μύγα!

Δυο ψεύτες κάνουν διαγωνισμό στο ποιος θα πει το μεγαλύτερο ψέμα.
Λέει ο πρώτος δείχνοντας το καμπαναριό:
- "Βλέπεις μια μύγα πάνω στην καμπάνα;"
Κι ο δεύτερος:
- "Εγώ δε βλέπω τη μύγα αλλά ακούω τα βήματα της!!"