Ειδήσεις

Αγροτικές κινητοποιήσεις: Επεισόδιο σε επανάληψη

Τα κυβερνητικά μέτρα, τα νέα μπλόκα, οι χρόνιες παθογένειες

Η επικείμενη φορολογική επιβάρυνση του αγροτικού εισοδήματος αποτελεί την προμετωπίδα των φετινών κινητοποιήσεων του κλάδου, καθώς επιτείνει τις συνέπειες της διαχρονικής αγκίστρωσης της αγροτικής παραγωγής από την εκάστοτε κεντρική εξουσία σε Αθήνα και Βρυξέλλες.

Τι ζητούν οι αγρότες
Μετά από απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, από την 1η Ιανουαρίου του 2014, οι αγρότες είναι υποχρεωμένοι να τηρούν βιβλία εσόδων - εξόδων, μία ρύθμιση από την οποία εξαιρούνται όσοι έχουν ακαθάριστα έσοδα έως και 10.000 ευρώ και ταυτόχρονα εισπράττουν δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης έως 5.000 ευρώ. Οι διαμαρτυρόμενοι ζητούν την εξαίρεση των περιπτώσεων με τζίρο κάτω των 40.000 ευρώ (μικτά), όπως και τη θέσπιση αφορολόγητου για οικογενειακά εισοδήματα έως 20.000 ευρώ (προσαύξηση 5.000 ευρώ ανά παιδί).
Παράλληλα, με στόχο τη μείωση του υψηλού κόστους παραγωγής, οι εκπρόσωποι του κλάδου αξιώνουν την προμήθεια πετρελαίου και νυχτερινού ρεύματος χωρίς την υποχρέωση καταβολής φόρου. Επιπλέον, διατυπώνονται αιτήματα που αφορούν στη διευκόλυνση δανειοδότησης από τις τράπεζες, όπως και στην ευνοϊκή ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων δανείων («κούρεμα» 30% έως 200.000 ευρώ) αλλά και οφειλών στην εφορία («όχι» σε πλειστηριασμούς κατοικιών ή κτημάτων συνολικής αντικειμενικής αξίας έως 300.000 ευρώ).
Μεταξύ άλλων, τα αγροτικά συνδικάτα ζητούν να αποτραπούν δρομολογούμενες περικοπές -και ευρύτεροι περιορισμοί- στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ για την περίοδο 2015-20, να επιδοτηθούν οι ζωοτροφές για τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους και να διασφαλιστούν κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα.

Το κλίμα στα μπλόκα
Από το μπλόκο διαμαρτυρόμενων αγροτών στη Νίκαια, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Παλαμά Κώστας Τζέλλας περιγράφει στο naftemporiki.gr το πλαίσιο των κινητοποιήσεων και θέτει ζήτημα επιβίωσης για τους μικρομεσαίους επαγγελματίες του κλάδου.
Οι επόμενες κινήσεις στη Νίκαια
«Περιμένουμε και άλλα τρακτέρ να ενισχύσουν το μπλόκο, το οποίο διοργανώνει και συμμετέχει σε μία σειρά από συλλαλητήρια. Προσανατολιζόμαστε σε πανελλαδική γενική συνέλευση όλων των μπλόκων το ερχόμενο Σάββατο. Για την Κυριακή έχουμε καλέσει σε παλλαϊκή συγκέντρωση, εδώ στη Νίκαια, όπου περιμένουμε φορείς της Θεσσαλίας, εργαζόμενους, ανέργους και συνταξιούχους. Τη Δευτέρα θα επιδιώξουμε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Επίσης, θα ζητήσουμε συναντήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων».

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
«Η προσπάθεια είναι συνεχής, οι αγρότες να είναι σίγουροι ότι είμαστε δίπλα τους, δεν είμαστε απέναντι (…) η συζήτηση που κάνουμε τόσο εμείς όσο και οι αγρότες με το υπουργείο Οικονομικών συνεχίζεται», δηλώνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης, ο οποίος τάσσεται υπέρ της εφαρμογής του μέτρου της τήρησης βιβλίων εσόδων – εξόδων, εκτιμώντας ότι συν τοις άλλοις θα λύσει προβλήματα όπως οι «ελληνοποιήσεις», τα πλαστά τιμολόγια και οι όποιες παρασπονδίες στην επιστροφή φόρων.
«Επανεξετάζουμε, λοιπόν το αφορολόγητο όριο, δεν πρέπει να είμαστε τόσο αυστηροί με το όριο αυτό. Ζητήσαμε ένα εύρος συν - πλην από το όριο των 10.000 ευρώ, ένα εύρος για παράδειγμα 500-800 ευρώ. Αυτό θα το αποφασίσει το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο δέχτηκε αυτό το αίτημα», σημειώνει μεταξύ άλλων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος επί του παρόντος δεν φαίνεται να πείθει τους εκπροσώπους των συνδικάτων στα μπλόκα.
Χωρίς βηματισμό ο αγροτικός τομέας
Οι επιπτώσεις της ύφεσης, το αυξημένο κόστος παραγωγής και οι άμεσες συνέπειες των μέτρων τα οποία προκρίνει για τον αγροτικό τομέα το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής σφίγγουν τον κλοιό γύρω από την ελληνική αγροτική παραγωγή η οποία σύμφωνα με εμπειρογνώμονες στερείται ενός στρατηγικού σχεδίου μακράς πνοής, κομμένου και ραμμένου στα μέτρα της.
«Για παράδειγμα η καλλιέργεια βαμβακιού δεν μπορεί να λειτουργήσει ποτέ ως συγκριτικό πλεονέκτημα για την Ελλάδα, η οποία διαθέτει μέσο γεωργικό κλήρο 47 στρεμμάτων, όταν ο μέσος κλήρος στην ΕΕ ανέρχεται στα 1500 στρέμματα και στην Ουκρανία στα 18.000…»

Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών
«Είναι δύσκολο να είσαι αγρότης και τραγικό να είσαι νέος αγρότης» αναφέρει χαρακτηριστικά στο naftemporiki.gr ο τεχνικός σύμβουλος της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών Δημήτρης Μιχαηλίδης.
Ο ίδιος προκρίνει μία αγροτική στρατηγική η οποία θα βασίζεται πάνω σε τρία συγκριτικά ελληνικά πλεονεκτήματα:
•Τη μεγάλη βιοποικιλότητα («η τρίτη παγκοσμίως: 1600 ενδημικά αυτοφυή φυτά έναντι π.χ. 15 στη Γερμανία και 2 στη Σουηδία»)
•Το ευνοϊκό μικροκλίμα («ιδανικό για εναλλακτικές μορφές αγροτουρισμού»)
•Τον πολιτισμό («ο δεύτερος ζωντανός πολιτισμός στη γη μετά τον κινεζικό»)

Περισσότερες λεπτομέρειες στη “naftemporiki.gr” (εδώ)

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 05.11
Δύση: 19.37
Σελήνη
9 ημερών
1790
Ο Λάμπρος Κατσώνης με τον στολίσκο του δέχεται ισχυρή τουρκική επίθεση κοντά στην Άνδρο.
1821
Ο Εμμανουήλ Παπάς κηρύσσει στις Καρυές του Αγίου Όρους την έναρξη της Επαναστάσεως στην Μακεδονία.
1913
Υπογράφεται η συνθήκη του Λονδίνου, με την οποία τερματίζεται ο Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος.
1914
Υπογράφεται το Πρωτόκολλο της Κερκύρας που αναγνωρίζει την αυτονομία της Βορείου Ηπείρου.
1918
Μάχη του Σκρα και θρίαμβος των Ελλήνων επί των Γερμανο-Βουλγάρων.
1919
Ο Ελληνικός Στρατός καταλαμβάνει τα Θείρα Αϊδινίου της Μικράς Ασίας.
1920
Η Αμερικανική Γερουσία αναγνωρίζει με ψήφισμά της τα δικαιώματα της Ελλάδος στη Βόρειο Ήπειρο.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Η μύγα!

Δυο ψεύτες κάνουν διαγωνισμό στο ποιος θα πει το μεγαλύτερο ψέμα.
Λέει ο πρώτος δείχνοντας το καμπαναριό:
- "Βλέπεις μια μύγα πάνω στην καμπάνα;"
Κι ο δεύτερος:
- "Εγώ δε βλέπω τη μύγα αλλά ακούω τα βήματα της!!"