Κλιματική κρίση: Ο πλανήτης χάνει το μεγάλο στοίχημα του Παρισιού

altΟι ανεξέλεγκτες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και ο εφιάλτης της υπερθέρμανσης 11 χρόνια νωρίτερα από τους αρχικούς υπολογισμούς.

Σε απόσταση αναπνοής από τον στόχο του 1,5°C κάτω από τον οποίο θα πρέπει να συγκρατηθεί η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη -σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα-, σε συνδυασμό με την επίτευξη ενός ουδέτερου ισοζυγίου άνθρακα μέχρι το 2050, όπως όριζε η Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα που υπεγράφη το 2015, βρίσκεται η ανθρωπότητα.

Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Climate Change στις 30/10, το παράθυρο του χρόνου φαίνεται να κλείνει πιο γρήγορα απ’ ό,τι αναμενόταν, καθώς η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι πια χειροπιαστή και τα δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Copernicus έρχονται να το επιβεβαιώσουν. Το 2023 είναι πλέον «πρακτικά βέβαιο» πως θα αποδειχθεί η θερμότερη χρονιά στα χρονικά, ξεπερνώντας το προηγούμενο ετήσιο ρεκόρ του 2016, καθώς η μέση θερμοκρασία είναι κατά 1,43 βαθμούς Κελσίου πάνω από εκείνη της προβιομηχανικής εποχής. Αλλωστε και ο περασμένος Ιούλιος, αλλά και ο Σεπτέμβριος, ήταν, σύμφωνα με την υπηρεσία, οι θερμότεροι μήνες στην «ιστορία τους» από τότε που διαθέτουμε δεδομένα.

-Το 2023 είναι πλέον «πρακτικά βέβαιο» πως θα αποδειχθεί η θερμότερη χρονιά στα χρονικά, ξεπερνώντας το προηγούμενο ετήσιο ρεκόρ του 2016.

Κομβικό ρόλο στη δραματική αυτή αλλαγή παίζουν τα αυξανόμενα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα, αλλά και των υπόλοιπων θερμοκηπικών αερίων που ανεβάζουν τις θερμοκρασίες εφόσον παγιδεύονται στη γήινη ακτινοβολία. Γι’ αυτό και οι συντάκτες της μελέτης επιχείρησαν να κάνουν μια εκτίμηση για τις εκπομπές που αντέχει ο πλανήτης, προκειμένου να παραμείνουμε εντός στόχου.

Περισσότερα στο kathimerini.gr - εδώ
 

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 05.30
Δύση: 19.20
Τελευταίο Τέταρτο
1824
Σφαγές αμάχων στην Κρήτη.
1825
Ο Ελληνικός Στόλος, με επικεφαλής τον Ναύαρχο Μιαούλη, πυρπολεί τον τουρκικό στόλο του Καπουδάν πασά στην Μεθώνη.
1878
Λήγει η επανάσταση των Μακεδόνων στην Πουλιάνα και στην Κοκκινομηλού.
1897
Υποχώρηση του Ελληνικού Στρατού στη Θεσσαλία.
1907
Ο αγωνιστής Προκόπιος Κομπόκης φονεύεται στην Καλλιθέα Δράμας, σε συμπλοκή με συμμορία Κομιτατζήδων.
1941
Αρχίζει η μάχη της Κρήτης.
Οι Γερμανοί καταλαμβάνουν την Καλαμάτα.
Ορκίζεται η πρώτη κατοχική κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον στρατηγό Τσολάκογλου.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Η μύγα!

Δυο ψεύτες κάνουν διαγωνισμό στο ποιος θα πει το μεγαλύτερο ψέμα.
Λέει ο πρώτος δείχνοντας το καμπαναριό:
- "Βλέπεις μια μύγα πάνω στην καμπάνα;"
Κι ο δεύτερος:
- "Εγώ δε βλέπω τη μύγα αλλά ακούω τα βήματα της!!"