Πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη της Γραμματείας της ΠΕΜ στην οποία συζητήθηκαν οι πρώτες εκτιμήσεις για τις αγροτικές κινητοποιήσεις το προηγούμενο διάστημα και ο προγραμματισμός δράσης.
Χαιρετίζουμε όλους τους συναδέλφους που αψηφώντας κάθε είδους πιέσεις και εκβιαστικά διλήμματα, βγήκαν στους δρόμους του αγώνα με πολύμορφες κινητοποιήσεις, μπλόκα, συλλαλητήρια και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Έδειξαν σε όλους τους αγρότες ότι ο μόνος δρόμος που μπορεί να πιέζει την εκάστοτε Κυβέρνηση και να φέρνει αποτελέσματα για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας, είναι ο δρόμος του αγώνα.
Ενώ στον προϋπολογισμό τον Δεκέμβριο δεν ψηφίστηκε ούτε ένα ευρώ για επιστροφή ΕΦΚ για τους αγρότες, με τα μπλόκα η κυβέρνηση αναγκάστηκε να δώσει 76εκ ευρώ.    Στα προϊόντα και τις περιοχές που υπήρχε μαζική συμμετοχή καταφέραμε με τις κινητοποιήσεις να αποσπάσουμε λύσεις και κατακτήσεις από την Κυβέρνηση και για ορισμένα προϊόντα θα υπάρχει αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος ενώ δεν είχαν καμιά πρόθεση να το κάνουν αν δεν υπήρχαν οι μαζικές κινητοποιήσεις που τους στρίμωξαν. Είναι πολύτιμη εμπειρία και πρέπει να βγάλουμε τα απαραίτητα συμπεράσματα.
Τα προβλήματα παραμένουν και οξύνονται και το επόμενο διάστημα όπως το τεράστιο κόστος παραγωγής, οι τιμές κάτω από το κόστος παραγωγής, ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ, νέες αποφάσεις και νομοσχέδια που προστίθενται στην ήδη άσχημη κατάσταση που βιώνουμε.
Η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ και η αναγκαιότητα να παλέψουμε ενάντια στις αρνητικές συνέπειες της καθώς εξυπηρετεί τους ανταγωνισμούς και την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και όχι την στήριξη των αγροτών ώστε να καλύπτουν τις διατροφικές ανάγκες των λαών. Ο πληθωρισμός ο οποίος μειώνει την πραγματική αξία των χρημάτων που θα εισρεύσουν στους αγρότες και κτηνοτρόφους, η συνεχή μείωση του τσεκ, οι νέοι όροι και προϋποθέσεις για να δοθούν πετσοκομμένες επιδοτήσεις οι οποίες χάνονται από το «πρασίνισμα» θα συντελέσουν σε μεγαλύτερη μείωση του εισοδήματος μας.
Η Γραμματεία της ΠΕΜ χαιρετίζει τους αγρότες που συμμετείχαν στις πολύμορφες κινητοποιήσεις του λαού και της νεολαίας σε όλη την χώρα για να μην συγκαλυφθεί το έγκλημα στα Τέμπη που οδήγησε στον θάνατο 57 ανθρώπους – συμπολίτες μας. Όλους όσους συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις, τους συναδέλφους που με τα τρακτέρ τους αποκλείσανε τις «ματωμένες ράγες της ανάπτυξης» που οδήγησαν στην σύγκρουση των τρένων για να αυγαταίνουν τα κέρδη τους. Συνεχίζουμε τον αγώνα ώστε να αποδοθούν οι ευθύνες σε όσους αναλογούν σε κυβερνητικό, κρατικό, εταιρικό και ατομικό επίπεδο. Να ληφθούν μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σιδηροδρομικών γραμμών.  Οι ζωές μας δεν είναι κόστος, έχουν αξία!
Η ΠΕΜ δεν θα καθίσει με σταυρωμένα χέρια. Ο αγώνας μας είναι διαρκείας, αλλάζει μορφές δράσης αλλά δεν σταματάει. Στην συνάντηση που είχε η αντιπροσωπεία της στο Μέγαρο Μαξίμου με κυβερνητικό κλιμάκιο υπήρχε δέσμευση από την πλευρά της κυβέρνησης και του υπουργείου για στήριξη και αναπλήρωση εισοδήματος σε συγκεκριμένα προϊόντα καθώς  και χρονοδιάγραμμα πληρωμής. Ένα μήνα αργότερα είμαστε στο ίδιο σημείο, δεν υπάρχει εξέλιξη, κάναμε υπομονή, δείξαμε καλή θέληση η οποία εξαντλείται. Η πληρωμή αναβάλλεται από 15ημερο σε 15ημερο με τελευταία υπόσχεση για ημερομηνία πληρωμής σε μήλα-ροδάκινα-νεκταρίνια-βερίκοκα-κάστανα την 31η Μαρτίου. Για τα υπόλοιπα προϊόντα που υπήρχε δέσμευση, κεράσια-αχλάδια-σταφύλια δεν υπάρχει κάποια ανακοίνωση με ποιο ποσό εντάσσονται στην αποζημίωση. Επιπρόσθετα και για άλλα προϊόντα που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής ή και λόγω του πολέμου στην Ουκρανία έχουμε ζητήσει στις συναντήσεις να υπάρξει οικονομική στήριξη των παραγωγών και πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση πρέπει να το υλοποιήσει. Αν δεν υπάρξει εξέλιξη, την επόμενη εβδομάδα θα αναλάβουμε πανελλαδικές πρωτοβουλίες.
Η ΠΕΜ ζητάει από την κυβέρνηση, και με δεδομένο ότι υπάρχει δημοσιονομικός χώρος όπως υπάρχει για τους εφοπλιστές, τους τραπεζίτες, επιχειρηματικούς ομίλους που ενισχύονται με δις ευρώ, να δοθούν περισσότερα χρήματα  για την επιστροφή ΕΦΚ στο πετρέλαιο.  Τα 76εκ που δίνονται ως τώρα, είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες, ούτε ένα μπιτόνι πετρέλαιο για την πλειοψηφία των αγροτών, την ώρα που οι κυβερνήσεις δίνουν κάθε χρόνο εκατοντάδες εκατομμύρια για το αφορολόγητο πετρέλαιο των εφοπλιστών. Να θεσμοθετηθεί το αφορολόγητο πετρέλαιο και να δίνεται σε αγρότες και κτηνοτρόφους. Να υπάρξουν μέτρα για την μείωση του κόστους στο αγροτικό ρεύμα που έχει διπλασιαστεί. Να δοθούν σε όλα τα προϊόντα και αγρότες που είχαν μείωση εισοδήματος λόγω του πολέμου στην Ουκρανία τα 72€/στρέμμα.  
Η Γραμματεία της ΠΕΜ αποφάσισε να πραγματοποιήσει εκδήλωση μνήμης και τιμής στην εξέγερση των κολίγων στο Κιλελέρ στην οποία καλούμε τους αγρότες και κτηνοτρόφους να συμμετέχουν δυναμικά. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή 19 Μαρτίου και ώρα 12 το μεσημέρι, θα υπάρχει ομιλία από την ΠΕΜ και κατάθεση στεφανιών από τους φορείς. Για το οργανωμένο αγροτικό κίνημα το Κιλελέρ αποτελεί φάρο για την  οργανωμένη δράση για τα συμφέροντα των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων. Πάνω από όλα το Κιλελέρ στέλνει το μήνυμα πως ότι κατακτήθηκε ήταν αποτέλεσμα αγώνων και θυσιών αλλά και οργάνωσης αφού χωρίς δυνατούς Αγροτικούς Συλλόγους και Ομοσπονδίες δεν μπορούν να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα.
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ – ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!

Η Γραμματεία της Π.Ε.Μ

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 05.47
Δύση: 19.08
Σελήνη
9 ημερών
1453
Αποκρούεται νυχτερινή επίθεση τουρκικών δυνάμεων κατά της Κωνσταντινουπόλεως.
1821
Νίκες των Ελλήνων στους Μόλους και στην Σέλιμνα Μαντινείας.
Το φρούριο της Μανδενίτσης Φθιώτιδος παραδίδεται στον Διοβουνιώτη.
1829
Παραδίδεται από την τουρκική φρουρά στις Ελληνικές δυνάμεις η Ναύπακτος και υψώνεται στο Φρούριό της η Ελληνική Σημαία.
1878
Υπογράφεται στο χωριό Σμόκοβο του όρους Όθρυς ανακωχή μεταξύ των Ελλήνων επαναστατών και των Τούρκων.
1914
Επίθεση κατά βορειοηπειρωτικού σώματος στο Τεπελένι.
1922
Απελευθέρωση της Νέας Εφέσου.
1941
Οι Γερμανοί καταλαμβάνουν τα Σέρβια Κοζάνης και την Καλαμπάκα.
Αυτοκτονεί στην Αθήνα ο Πρωθυπουργός Αλέξανδρος Κορυζής.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Η μύγα!

Δυο ψεύτες κάνουν διαγωνισμό στο ποιος θα πει το μεγαλύτερο ψέμα.
Λέει ο πρώτος δείχνοντας το καμπαναριό:
- "Βλέπεις μια μύγα πάνω στην καμπάνα;"
Κι ο δεύτερος:
- "Εγώ δε βλέπω τη μύγα αλλά ακούω τα βήματα της!!"