«Ίσο δικαίωμα στην Υγεία κατοίκων περιφέρειας και αστικών κέντρων»

Τοποθέτηση στην Ολομέλεια της Βουλής της Ασημίνας Σκόνδρα

«Οι κάτοικοι της περιφέρειας δεν είναι σε καμία περίπτωση πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Το Νομοσχέδιο αυτό δεν αφορά μόνο τα αστικά κέντρα. Κάθε Έλληνας και κάθε Ελληνίδα, ασφαλίζεται και αξιώνει άρτια υγειονομική περίθαλψη, είτε ζει στην Αθήνα είτε στα Άγραφα της Καρδίτσας» τόνισε η Βουλευτής Ασημίνα Σκόνδρα , στην τοποθέτηση της στην Ολομέλεια της Βουλής, σε συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας.

Χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων είπε:

«Ποιος μέσα ή έξω, από αυτή την αίθουσα, μπορεί να αντιταχθεί στο καθολικό και δημόσιο αγαθό της υγείας; Ποιος μπορεί να πει, ότι δεν τον αφορά αυτόν ή την οικογένειά του; Κανείς.
Παγκοσμίως τα συστήματα υγείας ταλαιπωρήθηκαν και δοκιμάστηκαν από την πανδημία. Στο διάστημα αυτό, στην Ελλάδα διπλασιάστηκαν οι Μ.Ε.Θ., στηρίχθηκαν τα νοσοκομεία, πολεμήθηκε ο COVID, περιθάλφθηκαν χιλιάδες ασθενείς με κάθε είδους πρόβλημα και ταυτόχρονα, προχώρησε η αναδιάρθρωση του συστήματος υγείας. Μέσα από την πρωτόγνωρη και σκληρή αυτή εμπειρία, εντοπίστηκαν, αναδείχθηκαν  και τέθηκαν προς επίλυση, ουσιαστικά προβλήματα.
Με το παρόν,εισάγονται αναγκαίες ρυθμίσεις για την δευτεροβάθμια περίθαλψη, την ιατρική εκπαίδευση, την προαγωγή της επείγουσας ιατρικής και μαιευτικής περίθαλψης. Επιλύονται μισθολογικά ζητήματα γιατρών και οδοντιάτρων, ρυθμίζεται το εργασιακό καθεστώς ειδικευόμενων, επικουρικών και μονίμων ιατρών, αγροτικών ιατρών και ιατρών υπηρεσίας υπαίθρου αλλά και των ιατροδικαστών.
Θεσπίζεται ο συνολικός εκσυγχρονισμός του νομικού πλαισίου, που διέπει το καθεστώς απασχόλησης στο Ε.Σ.Υ. και εισάγεται η δυνατότητα, μερικής απασχόλησης και παράλληλης οικονομικής δραστηριότητας, για τους γιατρούς, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Ακόμα,εισάγεται για πρώτη φορά,χρηματικό επίδομα, για τους ιατρούς που υπηρετούν σε Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και επίδομα ειδικότητας αναισθησιολογίας. Και προσαυξάνεται το επίδομα Μ.Ε.Θ.

Συζητάμε ένα Ν/Σ, μεπροεκτάσεις στην αξιοπρεπή και δωρεάν περίθαλψη του πολίτη σε όλη της επικράτεια, όχι μόνο στα αστικά κέντρα. Διότι, κάθε Έλληνας και κάθε Ελληνίδα, ασφαλίζεται και αξιώνει άρτια υγειονομική περίθαλψη, είτε ζει στην Αθήνα είτε στα Άγραφα της Καρδίτσας. Οι ανάγκες της Περιφέρειαςκαλύπτονται από τα ΓενικάΝοσοκομείακαι από τις δομές της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, όμως, παραμένει καίριας και ζωτικής σημασίας η επαρκής στελέχωση των νοσοκομείων γενικότερα και της επαρχίας ειδικότερα.

Με το Ν/Σ αίρονται σημαντικά εμπόδια ώστε οι γιατροί να επιλέγουν ένα επαρχιακό νοσοκομείο. Η υπερσυγκέντρωση υγειονομικών στα μεγάλα αστικά κέντρα, οδήγησε τα περιφερειακά νοσοκομεία, σε σημαντικές ελλείψεις ειδικοτήτων, που, ενώ υπάρχουν κενές θέσεις, δεν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι ιατροί για την κάλυψή τους. Τέτοιου είδους παθογένειες θα διορθωθούν μέσα από την ισότιμη και ισόνομη αντιμετώπιση, τόσο του επιστημονικού προσωπικού του Ε.Σ.Υ., όσο και των πολιτών.

Διότι, όπως έχω πολλές φορές τονίσει, οι κάτοικοι της περιφέρειας δεν είναι σε καμία περίπτωση πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Θέση, που πανηγυρικά επιβεβαιώνεται και από την συνολική πολιτική της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, σε όλους τους τομείς.

Η Κυβέρνηση δείχνει εμπιστοσύνη στους γιατρούς, πουυπερέβαλαν εαυτόν στην πανδημία και υπηρέτησαν την δημόσια υγεία, με τον καλύτερο τρόπο. Τους επιβραβεύει και τους κινητροδοτεί, να συμβάλλουν και περεταίρω, στην αναβάθμιση του Ε.Σ.Υ. είτε αποκλειστικά, είτε ως μερικώς απασχολούμενοι. Δεν φοβόμαστε την συνύπαρξη του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα, είτε αυτό αφορά τους γιατρούς, είτε τις δομές. Είναι μετρήσιμα και θετικά τα αποτελέσματα, της σύμπραξης αυτής, η οποία βεβαίως υπόκειται σε κανόνες ελέγχου.

Στο ΣΥΡΙΖΑ που με τόσο σθένος, πολεμάτε την σύμπραξη αυτή και που διαρρηγνύετε τα ιμάτια σας, περί του δαίμονα της ιδιωτικής υγείας, ποια είναι η πρότασή σας;Όταν κυβερνήσατε, τί κάνατε για τους γιατρούς και τις απολαβές τους;Και ποιο είναι το σχέδιο σας για την Περιφέρεια, την περίθαλψη και τα νοσοκομεία της;

Έρχεστε στο τραπέζι χωρίς επιχειρήματα και προτάσεις, αναμασώντας την ίδια επωδό, για υποβάθμιση του Ε.Σ.Υ., όταν κατά τη διάρκεια της δικής μας διακυβέρνησής, αυξήθηκε ο προϋπολογισμός για τα νοσοκομεία κατά 30%, με πρόβλεψη, την επιπλέον χρηματοδότηση της υγείας συνολικά με 1,7 δις. Θα σας βόλευε να συνεχίσετε τον λαϊκισμό και την αντιπολίτευση του δωρεάν και του τζάμπα, όμως τα νούμερα σας διαψεύδουν. Αφήστε τις δικαιολογίες ότι είχατε μνημόνια, διότιπρωτόγνωρες και αλλεπάλληλες κρίσεις,μαστίζουν αδυσώπητα όλη την περίοδο και της δικής μας διακυβέρνησης. Είναι ξεκάθαρο,ποιος μένει στα λόγια και ποιος κυβερνά σοβαρά, υπεύθυνα, με λίγα λόγια αλλά πολλές πράξεις.

Το Ν/Σ αυτό χαίρει αποδοχής, από γιατρούς και ασθενείς και φιλοδοξεί να αποτελέσει την αφετηρία, για την ουσιαστική ενδυνάμωση του Ε.Σ.Υ., να προσφέρει προνόμια στους γιατρούς μας, ώστε να φέρνουν αποτελεσματικότερα και ευκολότερα σε πέρας, το δύσκολο λειτούργημα που υπηρετούν, αλλά κυρίως, να καλύψει με αξιοπρέπεια τις ανάγκες των συμπολιτών μας.

Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες,στηρίζουν τις πρωτοβουλίες και τις καινοτομίες που εισάγουμε, συμμετέχουν στον δημόσιο διάλογο και ενισχύουν τις κυβερνητικές πολιτικές. Τα αυτιά μας είναι ανοιχτά, σε κάθε κοινωνική ομάδα, σε όλους τους επαγγελματικούς κλάδους, σε όλες τις ανθρώπινες ανάγκες. Στεκόμαστε μακριάαπό συντεχνιακά παιχνίδια και μικροκομματικούς εκβιασμούς.

Το έργο που ανέλαβε και επιτυχώς φέρνει σε πέρας η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, δεν επισκιάζεται, από κακόβουλες μεθοδεύσεις πολιτικών καιροσκόπων.Δεν μπορεί να μας σταματήσει τίποτα, από το ναυπηρετούμε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα, από τον Έβρο ως την Κρήτη.»

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 06.32
Δύση: 18.39
Νέα Σελήνη
1821
Οι Δεληγιανναίοι κηρύσσουν την Επανάσταση στα Λαγκάδια Αρκαδίας.
1829
Υπογραφή του Πρωτοκόλλου του Λονδίνου, με το οποίο προτείνεται η ίδρυσις Ελληνικού Κράτους.
1919
Το 3ο και 5/42 Ελληνικά ΣΠ συνάπτουν σκληρή μάχη στην Κουμπάνκα - Μαλ Μπουγιαλίκ βόρεια της Οδησσού.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Η μύγα!

Δυο ψεύτες κάνουν διαγωνισμό στο ποιος θα πει το μεγαλύτερο ψέμα.
Λέει ο πρώτος δείχνοντας το καμπαναριό:
- "Βλέπεις μια μύγα πάνω στην καμπάνα;"
Κι ο δεύτερος:
- "Εγώ δε βλέπω τη μύγα αλλά ακούω τα βήματα της!!"