«Η υπεράσπιση της Παιδείας επαφίεται … στον πατριωτισμό των εκπαιδευτικών»

ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Η υφυπουργός Παιδείας στη συνάντηση με τα ΔΣ των ΔΟΕ και ΟΛΜΕ όχι μόνο δεν άκουσε τους χιλιάδες συναδέλφους σε όλη την Ελλάδα που με τη συμμετοχή τους στις συνελεύσεις πέταξαν το γάντι στην ηττοπάθεια αλλά ξεδίπλωσε όλο το οπλοστάσιο των απειλών και της τρομοκρατίας.

Γνωρίζοντας τον κομβικό ρόλο των προϊσταμένων των σχολικών μονάδων στην επιχείρηση υποταγής των εκπαιδευτικών, που ονομάζουν αξιολόγηση, απείλησε με βάση τη δικαστική  απόφαση που κήρυξε την απεργία αποχή παράνομη και καταχρηστική, να ενεργοποιήσει τις προβλέψεις του άρθρου 56 του νόμου 4823/2021. Να επιβάλει ποινές δηλαδή σε όσους συμμετέχουν στην απεργία-αποχή.  Στα πλαίσια αυτά απέστειλε και ο ΓΓ του υπουργείου τη γνωστή κατάπτυστη εγκύκλιο με γαρνιτούρα την διακίνηση της καταδικαστικής, μεν μη τελεσίδικης δε απόφασης για την Απεργία-Αποχή που είχε κηρύξει η ΕΛΜΕ Χανίων.
Μέχρι στιγμής,  αν και διαδίδει πως η νέα απεργία-αποχή που προκήρυξε  η ΔΟΕ είναι παράνομη και δεν χρειάζεται να προσφύγει στα δικαστήρια, δεν έχει προχωρήσει στην επιβολή ποινών. Γνωρίζει βεβαίως πως αυτός ο ισχυρισμός είναι νομικά μαχητός αφού πρόκειται για νέα απεργία-αποχή. Από την άλλη αν προσφύγει με νέα αγωγή κατά της απεργίας-αποχής ουσιαστικά παραδέχεται τον παράτυπο χαρακτήρα των εγγράφων που απέστειλε και τον παράνομο και καταχρηστικό χαρακτήρα των   επαπειλούμενων πειθαρχικών ποινών. Ο μετεωρισμός αυτός επιτείνεται απ’ το ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και προσμετρούν στο κυβερνητικό επιτελείο το εκλογικό κόστος. Το αδιέξοδο στο οποίο έχουν εισέλθει οφείλεται στο ότι ο παράγοντας που δεν υπολόγισαν και δεν ελέγχουν είναι η μαχητικότητα με την οποία αντιμετώπισαν οι εκπαιδευτικοί την ποινικοποίηση της απεργίας-αποχής. Κι αυτό συνέβη διότι η εκπαιδευτική κοινότητα έχει συνειδητοποιήσει πως η κυβέρνηση της ΝΔ δεν επιθυμεί κανέναν διάλογο αλλά απλώς θέλει να  επιβάλει την νεοφιλελεύθερη πολιτική της με κάθε μέσο.  Κινείται εκτός ορίων του Συντάγματος και με νόμους και διατάξεις που θα ζήλευε και η χούντα αφ’ ενός καταργεί στην πράξη την απεργία και αφ΄ ετέρου ποινικοποιεί τον αγώνα και την αντίσταση των εκπαιδευτικών. Χρησιμοποιεί την κοινοβουλευτική πλειοψηφία αλλά και παρακρατικούς-παραδικαστικούς μηχανισμούς για να διαμορφώσει ένα αυταρχικό πλαίσιο που θα πνίξει κάθε αντίσταση στα σχέδιά της να ιδιωτικοποιήσει την εκπαίδευση, να μετακυλήσει ακόμη περισσότερο το κόστος της εκπαίδευσης στους ώμους των γονέων και να υπονομεύσει τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών  για να πλουτίζουν σχολάρχες κάθε βαθμίδας και να εντείνεται η κοινωνική ανισότητα μέσα από την εκπαίδευση. Η «νομιμότητα» για την οποία μιλά είναι η αδικία αποτυπωμένη σε υπηρεσιακές εγκυκλίους και οι νόμοι που επικαλούνται είναι η επιτομή της αντισυνταγματικότητας. Σε αυτή την «νομιμότητα» δεν υπακούμε. Γνωρίζουμε το κόστος αλλά πάνω από τα κέρδη των τραπεζών και των εταιρειών που θέλουν τους αποφοίτους της εκπαίδευσης μισο-καταρτισμένους φτήνους και μισο-άνεργους απασχολήσιμους εμείς βάζουμε τη μόρφωση και την εργασιακή μας αξιοπρέπεια. Δύναμή μας η μαζικότητα και η ενότητα.  Παραμερίζουμε την ηττοπάθεια και τους παπαγάλους του Υπουργείου στα σχολεία, στη διοίκηση και κυρίως στον συνδικαλισμό.
Συνεχίζουμε τον αγώνα. Υπογράφουμε τη δήλωση συμμετοχής στην απεργία-αποχή. Πλαισιώνουμε τις παραστάσεις διαμαρτυρίας. Καταγγέλλουμε κάθε προσπάθεια εκφοβισμού. Οι Διευθυντές/ντριες , προϊστάμενοι/μένες  αν τους ζητηθεί να συμπληρώσουν στοιχεία για την αξιολόγηση συμμετέχοντας στην απεργία-αποχή μπορούν να στείλουν ως απάντηση τις δηλώσεις της απεργίας αποχής που έχει συντάξει η ΔΟΕ.  Συγκεκριμένα να απαντήσουν:
«Σε απάντηση του ανωτέρω εγγράφου, σας ενημερώνω ότι συμμετέχω στην απεργία αποχή που έχει προκηρύξει η ΔΟΕ από τις 1-4-2024 και έχω υπογράψει σχετική δήλωση συμμετοχής η οποία έλαβε τον αρ. πρωτ. ………. της σχολικής μονάδας».
Επαναλαμβάνουμε σε ΥΠΑΙΘΑ, Περιφερειακή Διεύθυνση Θεσσαλίας, Επιθεωρητές, ΔΙΠΕ και ΔΙΔΕ ότι δεν αφορά αμέλεια και ολιγωρία  των Διευθυντών/ντριών, Προϊσταμένων η μη συμμετοχή στην ατομική αξιολόγηση, αλλά το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους στην απεργία-αποχή και μάλιστα με απόφαση γενικών συνελεύσεων και συλλογικών οργάνων! Υπερασπιζόμαστε μέχρι τέλους το απεργιακό μας δικαίωμα!
Οι εκπαιδευτικοί μίλησαν και επέλεξαν το δρόμο του αγώνα!
Η μόρφωση των μαθητών μας, οι ζωές μας και τα δικαιώματά μας είναι πάνω από τη νομιμότητα των κερδών τους. Στο τέλος-τέλος ας ξαναδιαβάσουμε το άρθρο 120 του Συντάγματος.
«Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων», λέει το άρθρο 120 παρ. 4, η ακροτελεύτια διάταξη του Συντάγματος. Τα ίδια έλεγε το άρθρο 114 του προηγούμενου Συντάγματος του 1952, που έγινε λαϊκό σύνθημα και σύμβολο δημοκρατικών αγώνων: «Ένα – Ένα – Τέσσερα». Στην ακροτελεύτια διάταξη του Συντάγματος αποτυπώνεται η λογική του συνταγματικού πατριωτισμού. … στην αφετηρία του ο συνταγματικός πατριωτισμός είναι κάτι αρκετά απλό: Πατριώτης είναι ο καλός πολίτης. Και καλός πολίτης είναι αυτός που νοιάζεται για τη δημοκρατία και την τήρηση του Συντάγματος. Τα λέει ωραία η παρ. 2 του ίδιου άρθρου 120: «O σεβασμός στο Σύνταγμα και τους νόμους που συμφωνούν με αυτό και η αφοσίωση στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία αποτελούν θεμελιώδη υποχρέωση όλων των Ελλήνων». Και παρακάτω: «Το Σύνταγμα κάνει επίκληση στον πατριωτισμό των Ελλήνων, ακριβώς όταν η αποκατάσταση της συνταγματικής νομιμότητας δεν είναι δυνατή ή αναμενόμενη ή, έστω, αποτελεσματική από την άσκηση των αρμοδιοτήτων κρατικών οργάνων. Η πεμπτουσία, επομένως, της ρήτρας δεν έγκειται σε νομικές ενέργειες, αλλά σε πολιτικές.»
(από άρθρο του Ακρίτα Καϊδατζή, Αν. καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Α.Π.Θ. Περισσότερα στον σύνδεσμο.
https://www.constitutionalism.gr/i-tirisi-tou-sintagmats-epafietai-ston-patriotismo-ton-ellinon/  )

Το δίκιο είναι με τους εκπαιδευτικούς που αγωνίζονται και αντιστέκονται, … γι’ αυτό και θα νικήσουμε!

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 05.25
Δύση: 19.24
Σελήνη
26 ημερών
1825
Οι Τούρκοι, υπό τον Κιουταχή πασά, εισέρχονται στα Σάλωνα (Άμφισσα) και προβαίνουν σε άγριες λεηλασίες και σφαγές.
1854
Θεσσαλοί επαναστάτες πολιορκούν το Φανάρι Καρδίτσας και εισέρχονται στην Καλαμπάκα.
1944
Τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής καταστρέφουν ολοσχερώς το χωριό Σακτούρια του Ρεθύμνου.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Η μύγα!

Δυο ψεύτες κάνουν διαγωνισμό στο ποιος θα πει το μεγαλύτερο ψέμα.
Λέει ο πρώτος δείχνοντας το καμπαναριό:
- "Βλέπεις μια μύγα πάνω στην καμπάνα;"
Κι ο δεύτερος:
- "Εγώ δε βλέπω τη μύγα αλλά ακούω τα βήματα της!!"