Δήλωση για την προκήρυξη θέσεων ιατρών στο Νοσοκομείο Καρδίτσας

«Οι θέσεις γιατρών που προκηρύχθηκαν για το Νοσοκομείο Καρδίτσας δεν καλύπτουν ούτε τις αποχωρήσεις των γιατρών τα προηγούμενα χρόνια.»

Στην προκήρυξη του υπουργείου υγείας στις 28-2-24 για προσλήψεις μόνιμων γιατρών περιλαμβάνονται θέσεις για το νοσοκομείο Καρδίτσας. Ο αριθμός τους όχι μόνο δεν καλύπτει το σύνολο των 35 περίπου κενών οργανικών θέσεων, αλλά, ακόμα χειρότερα, απέχει και από το να καλύψει τις αποχωρήσεις γιατρών τα τελευταία χρόνια που συνταξιοδοτήθηκαν, παραιτήθηκαν ή απεβίωσαν.

Συνολικά προκηρύσσονται 7 θέσεις αντί για 14 που κενώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

Προκηρύχθηκε 1 θέση ακτινολόγου, που μαζί με άλλη μία που ήδη έχει προκηρυχθεί, υπολείπονται των 3 θέσεων που κενώθηκαν λόγω παραιτήσεων τα τελευταία 2 χρόνια. Ακόμα και μετά την πρόσληψη των 2 ακτινολόγων, το τμήμα θα έχει ακόμα 1 (από τις 4) κενή θέση.

Προκηρύχθηκε 1 θέση αναισθησιολόγου, η οποία κενώθηκε λόγω συνταξιοδότησης τον περασμένο χρόνο. Ακόμα και μετά την πρόσληψη του νέου αναισθησιολόγου, το τμήμα θα έχει ακόμα 4 (από τι 9) κενές θέσεις.

Προκηρύχθηκε 1 θέση νεφρολόγου που αντιστοιχεί σε μία προκήρυξη πριν από 4 χρόνια που είχε βγει άγονη. Ακόμα και μετά την πρόσληψη του νέου νεφρολόγου, η μονάδα θα έχει ακόμα 2 (από τις 4) κενές θέσεις.

Προκηρύχθηκε 1 θέση χειρουργού, η οποία υπολείπεται των 2 θέσεων που κενώθηκαν λόγω συνταξιοδότησης τον περασμένο χρόνο. Ακόμα και μετά την πρόσληψη του νέου χειρουργού, η κλινική θα έχει ακόμα 2 (από τις 8) κενές θέσεις.

Προκηρύχθηκε 1 θέση ιατρού βιοπαθολόγου για τα εργαστήρια (αιματολογικό-μικροβιολογικό) που αντιστοιχεί σε μία συνταξιοδότηση πριν 2 χρόνια. Ακόμα και μετά την πρόσληψη του νέου ιατρού βιοπαθολόγου, τα τμήματα θα έχουν ακόμα 1 (από τις 7) κενές θέσεις.

Προκηρύχθηκε 1 θέση ιατρού για την αιμοδοσία που αντιστοιχεί σε μία συνταξιοδότηση τον περασμένο χρόνο. Η μονάδα μετά από αυτή την πρόσληψη θα θεωρείται πλήρης αλλά με 3 γιατρούς για να καλύψουν τριάντα 24ωρες εφημερίες το μήνα.

Προκηρύχθηκε 1 θέση γιατρού για το ΤΕΠ που αντιστοιχεί σε μία παραίτηση γιατρού πριν από 3 χρόνια. Ακόμα και μετά την  πρόσληψη του νέου γιατρού στο ΤΕΠ, το τμήμα θα έχει ακόμα 2 (από τις 5) κενές θέσεις.

Επίσης, τα τελευταία χρόνια κενώθηκαν και άλλες θέσεις που ακόμα δεν έχουν προκηρυχθεί:
1 θέση παιδιάτρου μετά από παραίτηση εδώ και ενάμιση χρόνο
1 θέση καρδιολόγου μετά από παραίτηση πριν από 2 χρόνια
1 θέση πνευμονολόγου μετά από συνταξιοδότηση εδώ και 3 χρόνια με 4 από τις 5 να είναι κενές. Θυμίζουμε τα «μεγάλα λόγια» για ίδρυση πνευμονολογικής κλινικής, χωρίς πνευμονολόγους, που τώρα πια… εξαφανίστηκε από το χάρτη του ΓΝΚ.
1 θέση ΩΡΛ μετά από συνταξιοδότηση τον περασμένο χρόνο.

Τεράστιο παραμένει το πρόβλημα στην παθολογική κλινική με 8 (από τις 13 στο ΦΕΚ του 2012) παθολόγους να καλύπτουν 60 κλίνες νοσηλείας και τα τεράστια κενά του ΤΕΠ.

Τους μισούς γιατρούς (2 από τους 4) έχουν γυναικολογική και η ψυχιατρική κλινική, που η μεν πρώτη καλύπτεται με μετακινήσεις γιατρών από τα κέντρα υγείας, η δε δεύτερη δεν καλύπτεται εφημεριακά ούτε το μισό μήνα.

Να τονίσουμε ότι στο δημόσιο σύστημα υγείας του νομού δεν υπηρετεί κανένας μόνιμος ενδοκρινολόγος, δερματολόγος, κυτταρολόγος και γιατρός εργασίας.

Οι 14 επικουρικοί γιατροί που οι θέσεις τους ανανεώνονται και ανακυκλώνονται εδώ και πολλά χρόνια καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Εάν συνυπολογίσουμε τους χαμηλούς μισθούς, την υπερφορολόγηγηση και την εντατικοποίηση, θα είναι ανέλπιστη εξέλιξη εάν καλυφθούν και οι 7 ακόμα θέσεις που έχουν προκηρυχθεί, αφού δεν δίνεται πραγματικό κίνητρο για την κάλυψη των κενών θέσεων.

Επαναλαμβάνουμε για πολλοστή φορά ότι μόνη λύση για πραγματική αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας και του Νοσοκομείου Καρδίτσας είναι η κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων με μία προκήρυξη, με μονιμοποίηση όλων των επικουρικών, ταυτόχρονα με το διπλασιασμό των μισθών μας, την ειδική φορολόγηση των εφημεριών και τις αφορολόγητες πρόσθετες εφημερίες, για όσο αυτές θα χρειάζονται.
Γάζος Έκτορας, Πρόεδρος ΕΙΝΚΥΝΚ και μέλος του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ

 

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 05.53
Δύση: 19.04
Σελήνη
6 ημερών
1803
Οι Τούρκοι σκοτώνουν πολλούς πολιορκημένους και αιχμαλωτίζουν πολλούς Μποτσαραίους στη μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
1822
Επιτιθέμενος στο Ρέθυμνο, συλλαμβάνεται και αποκεφαλίζεται ο φιλέλλην Γάλλος αξιωματικός Βαλέστ.
1824
Ο αιγυπτιακός στόλος υπό τον Τοπάλ φθάνει στο Νεόκαστρο.
1828
Ο Αυτοκράτορας της Ρωσίας Νικόλαος ο Α΄ κηρύσσει τον πόλεμο εναντίον της Τουρκίας.
1854
Οι Έλληνες επαναστάτες της Θεσσαλίας αναγκάζονται να λύσουν την πολιορκία του Δομοκού.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Η μύγα!

Δυο ψεύτες κάνουν διαγωνισμό στο ποιος θα πει το μεγαλύτερο ψέμα.
Λέει ο πρώτος δείχνοντας το καμπαναριό:
- "Βλέπεις μια μύγα πάνω στην καμπάνα;"
Κι ο δεύτερος:
- "Εγώ δε βλέπω τη μύγα αλλά ακούω τα βήματα της!!"