Εκπαιδευτική εκδρομή του 2ου γυμνασίου Καρδίτσας στην Πύλη και στο Φανάρι

Στο πλαίσιο δύο περιβαλλοντικών και πολιτιστικών προγραμμάτων που υλοποιεί το 2ο Γυμνάσιο Καρδίτσας για τα γεφύρια και τους παραδοσιακούς οικισμούς και εφαρμόζοντας την αρχή της βιωματικής μάθησης με επιτόπιες επισκέψεις, μαθητές της Α΄ Γυμνασίου του σχολείου μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους επισκέφτηκαν την Τετάρτη 17 Μαΐου 2023 την Πύλη Τρικάλων και το Φανάρι Καρδίτσας.

Συγκεκριμένα, 47 μαθητές της Α΄ Γυμνασίου, συνοδευόμενοι από τους εκπαιδευτικούς Ρόπη Γεωργία, Γαρίτου Αντιγόνη, Τζιατζιάφη Δημήτριο και Τσιαντή Αναστασία, επισκέφτηκαν αρχικά το πέτρινο γεφύρι του Αγίου Βησσαρίωνα στην Πύλη Τρικάλων, όπου είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν τα ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά ενός παραδοσιακού γεφυριού και να ενημερωθούν για την ιστορία του και τη λειτουργία του ιστορικά και παραδοσιακά ως μέσου σύνδεσης της Θεσσαλίας με την Ήπειρο, ενώ επισκέφτηκαν και τον νερόμυλο της περιοχής και αξιολόγησαν τη σημασία μιας τέτοιας εγκατάστασης για την οικονομία των παραδοσιακών οικισμών. Στη συνέχεια, επισκέφτηκαν τον βυζαντινό ναό της Πόρτας Παναγιάς και θαύμασαν την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και ναοδομία του.
Επόμενος σταθμός της εκπαιδευτικής εκδρομής ήταν ο παραδοσιακός οικισμός Φαναρίου Καρδίτσας, όπου οι μαθητές επισκέφτηκαν και ξεναγήθηκαν στον Ιερό Ναό του Αγίου Σεραφείμ και τόπο του μαρτυρίου του, στο βυζαντινό κάστρο Φαναρίου, που αποτελεί ορόσημο ολόκληρης της περιοχής, και στους δρόμους και στα σοκάκια του χωριού, όπου έκαναν επιτόπιες παρατηρήσεις για τη δόμηση, την οργάνωση και τη λειτουργία ενός παραδοσιακού οικισμού. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να χαρούν την ανοιξιάτικη φύση με περιπάτους στην ευρύτερη περιοχή του Φαναρίου και πικ νικ στο φυσικό περιβάλλον.
Οι μαθητές απόλαυσαν τη μικρή αυτή «απόδραση» από τη σχολική ρουτίνα και τον συνδυασμό γνώσης και ψυχαγωγίας που τέτοιες δράσεις προσφέρουν στη σχολική ζωή και αφομοίωσαν εμπειρικά τις γνώσεις τις οποίες απέκτησαν από την εκπόνηση των περιβαλλοντικών και πολιτιστικών προγραμμάτων σε όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 06.24
Δύση: 18.11
Σελήνη
17 ημερών
331 π.Χ.
Ο Μέγας Αλέξανδρος νικά στα Γαυγάμηλα τον βασιλέα των Περσών Δαρείο.
820
Πεθαίνει ο Αυτοκράτωρ Μιχαήλ Β΄. Τον διαδέχεται ο υιός του Θεόφιλος.
1819
Υπογραφή συμφωνίας μεταξύ των αρχηγών των μεγάλων οικογενειών της Μάνης που ανήκαν στην Φιλική Εταιρεία εν όψει του Αγώνος.
1822
Σφαγές από τους Τούρκους στο Παλαιόκαστρο της Κρήτης.
1861
Κυκλοφορία των πρώτων ελληνικών γραμματοσήμων με παράσταση της κεφαλής του Ερμού.
1941
Οι Βούλγαροι εκτελούν 130 Έλληνες από την Κορμίστα Σερρών.
1943
Οι Γερμανοί εκτελούν Έλληνες πατριώτες στον Βόλο.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Η μύγα!

Δυο ψεύτες κάνουν διαγωνισμό στο ποιος θα πει το μεγαλύτερο ψέμα.
Λέει ο πρώτος δείχνοντας το καμπαναριό:
- "Βλέπεις μια μύγα πάνω στην καμπάνα;"
Κι ο δεύτερος:
- "Εγώ δε βλέπω τη μύγα αλλά ακούω τα βήματα της!!"