Τιμητική εκδήλωση για τα 25 χρόνια από το θάνατο του Ζήση Σκάρο

οργανώνει η ΤΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ στα Κανάλια την Παρασκευή  12 Αυγούστου στις 7,30 στο προαύλιο του σχολείου

Ο Ζήσης  Σκάρος (Απόστολος Ζήσης) γεννήθηκε στα Κανάλια το 1917, χρονιά της Οκτωβριανής επανάστασης και πέθανε στην Αθήνα το 1997.
Από μικρή ηλικία επηρεάζεται από τις σοσιαλιστικές ιδέες, γεγονός που αποτυπώνεται  τόσο στο ογκώδες έργο του όσο και στην κοινωνικοπολιτική δραστηριότητα.

Το 1933 αποβάλλεται από όλα τα γυμνάσια του κράτους με την κατηγορία υποκίνηση των μαθητών σε εξέγερση, το 1934 γίνεται μέλος της ΟΚΝΕ ενώ αργότερα συλλαμβάνεται και φυλακίζεται από τη μεταξική δικτατορία.  
Το 1942 είναι ήδη μέλος του ΚΚΕ και αναπτύσσει αντιστασιακή δράση  μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ.
Το 1967 απολύεται από την υπηρεσία που εργάζεται, αυτοεξορίζεται σε διάφορες χώρες τη Ευρώπης  ενώ του αφαιρείται  η ελληνική ιθαγένεια. Επιστρέφει στη Ελλάδα το 1974.
Διετέλεσε πρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών το 1977 και ταυτόχρονα δραστηριοποιείται στο φιλειρηνικό κίνημα (ΕΕΔΥΕ).
Για το πλούσιο έργο του έλαβε πολλές τιμητικές διακρίσεις από ελληνικούς και διεθνείς φορείς. Ανάμεσα στο τεράστιο συγγραφικό έργο ξεχωρίζει η επική τριλογία «Οι ρίζες του ποταμού»,  «Οι κλούβες», «Ο κόσμος των ελπίδων», «Ο σημερινός κόσμος», ποιητικές συλλογές, άρθρα κλπ


 

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 07.31
Δύση: 19.01
Σελήνη
12 ημερών
1571
Ναυμαχία της Ναυπάκτου όπου οι ενωμένες χριστιανικές δυνάμεις Ενετών, Ισπανών και Ελλήνων κατατροπώνουν τον τουρκικό στόλο.
1608
Επανάσταση των Κυπρίων κατά των Τούρκων.
1820
Η Φιλική Εταιρεία αποφασίζει να επισπευσθεί η έναρξη της Επαναστάσεως και η κάθοδος του Αλεξάνδρου Υψηλάντη στην Πελοπόννησο.
1824
Δύναμη από 4.000 Τούρκους συγκρούεται με 300 Έλληνες στο Πολύδροσο Φωκίδος.
1833
Καθιέρωση της δραχμής ως εθνικού νομίσματος.
1918
Το Α΄ Σώμα Στρατού απελευθερώνει την Δράμα.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Το παιδί και ο κουρέας

Ένα νεαρό αγόρι μπαίνει σε ένα κουρείο και ο κουρέας ψιθυρίζει στον πελάτη: «Αυτό είναι το πιο χαζό παιδί στον κόσμο. Δες». Ο κουρέας τότε βάζει ένα δολάριο στο ένα χέρι και κάτι ψιλά στο άλλο. «Διάλεξε όποιο θες», λέει στο παιδί. Το παιδί παίρνει τα ψιλά και φεύγει. «Τι σου είπα;», λέει ο κουρέας, «το παιδί δεν θα μάθει ποτέ». Αργότερα, ο πελάτης συναντά το παιδί στον δρόμο, να τρώει παγωτό. «Να σε ρωτήσω, νεαρέ, γιατί δεν πήρες το δολάριο;», ρώτησε ο πελάτης. «Τη μέρα που θα πάρω το δολάριο, το παιχνίδι θα τελειώσει», λέει το παιδί.