Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Καρδίτσας: Να απομακρυνθεί άμεσα η κεραία στο Ξινονέρι

Στο  Ξινονέρι και μάλιστα εντός του πολεοδομικού ιστού του οικισμού (σε  μικρή απόσταση από την πλατεία, το αλσύλλιο με το στέκι νεολαίας, το γήπεδο μπάσκετ, το  γηπεδάκι  5Χ5 στην αυλή του δημοτικού σχολείου) τοποθετήθηκε τεράστια κεραία κινητής τηλεφωνίας.

Είναι γεγονός ότι πολλές επιδημιολογικές έρευνες έχουν συνδέσει την παρουσία κεραιών κινητής τηλεφωνίας με την επιδείνωση της υγείας του γειτονικού πληθυσμού (αϋπνία,πονοκέφαλοι, αδυναμία συγκέντρωσης, απώλεια μνήμης, διαταραχές όρασης και ακοής, ναυτία, ευερεθιστότητα, δερματικά,καρδιαγγειακά και κινητικά προβλήματα, κατάθλιψη κ.α.).Δεν αποκλείεται η παρουσία κρουσμάτων καρκίνου ή λευχαιμίας στο εγγύς ή απώτερο μέλλον  Τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών έχουν σαν συνέπεια σε πολλές περιπτώσεις την αλλαγή του πλαισίου και των προδιαγραφών για την εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας
Έχει αποδειχθεί ότι μπροστά στα κέρδη και στους ανταγωνισμούς των μεγάλων ιδιωτικών εταιρειών,η υγεία και η ασφάλεια του λαού μπαίνει σε δεύτερη μοίρα . Όπου «δεν έχει σήμα» ή δεν υπάρχει «καλή κάλυψη», όπως λένε, στήνουν μια κεραία  κινητής τηλεφωνίας, χωρίς να πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις  για την προστασία της υγείας των  κατοίκων.
Ωστόσο, κανένας νόμος σήμερα δεν θέτει  τους απόλυτους όρους για να υπερασπίζεται την υγεία μας. Το  νομοθετικό  πλαίσιο που υπάρχει σήμερα για την εγκατάσταση των κεραιών κινητής τηλεφωνίαςείναι φτιαγμένο για να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μεγάλων ομίλων,οι οποίοι στο μεταξύ τους ανταγωνισμό, τις τοποθετούν όπου τους βολεύει, εκθέτοντας πιθανώς τους κατοίκους σε υπέρμετρη ακτινοβολία.
Ειδικότερα, το νομικό πλαίσιο τροποποιήθηκε με το «Αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ το 2019 ελαστικοποιώντας ακόμα περισσότερο τους όρους και τις προϋποθέσεις για την εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας, επιτρέποντας την εγκατάστασή ακόμα και σε απόσταση αναπνοής από σχολεία, νοσοκομεία, κλπ. Τα πάντα στο βωμό τους κέρδους με fasttrackδιαδικασίες, με ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων και δικαιολογητικών, χωρίς ουσιαστικούς ελέγχους, ενημέρωση και γνωμοδότηση των τοπικών κοινωνιών. Με αυτό τον τρόπο δόθηκε και η άδεια από την υπηρεσία δόμησης του Δήμου Καρδίτσας για τις απαραίτητες εργασίες εγκατάστασης της συγκεκριμένης κεραίας.
Η απελευθέρωση των τηλεπικοινωνιών δημιουργεί το αντίστοιχο νομοθετικό πλαίσιο που κατοχυρώνει το «δικαίωμα» των εταιρειών για να διασφαλίζουν τα κέρδη τους και  οδηγεί πολλές φορές σε αδιέξοδο την όποια προσφυγή στη δικαιοσύνη.
Για την κατάσταση αυτή έχουν ευθύνες διαχρονικά  οι κυβερνήσεις που στήριξαν την προσπάθεια  όλων των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, επέτρεψαν την ασυδοσία τους και σε αυτό το ζήτημα αγνοώντας τις συνέπειεςγια την προστασία της υγείας του λαού. Ευθύνες όμως έχει και η Τοπική Διοίκηση αφού δεν ενημέρωσε τους κατοίκους της περιοχής τόσο για τους κινδύνους για την υγεία τους που συνεπάγεται η εγκατάσταση  όσο για την απαξίωση των περιουσιών που γειτνιάζουν αλλά και για τις γενικότερες επιπτώσεις  στο περιβάλλον και την αισθητική της περιοχής.
Η Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Καρδίτσας εκφράζουμε την αντίθεση μας σε αυτή την εξέλιξη και απαιτούμε να σταματήσει κάθε διαδικασία τεχνολογικής εγκατάστασης και λειτουργίας της κεραίας και την απομάκρυνσή της με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.
Θεωρούμε πως σήμερα η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν κάνει άλματα και μπορεί να προφυλαχθεί η υγεία του λαού. Βασική προϋπόθεση αποτελεί η ολοκληρωμένη και ενιαία αντιμετώπιση μετά από μελέτη και σχεδιασμό μέσα σε πυκνοκατοικημένες  περιοχές για έναδίκτυο κάλυψης που θα πληροίόλες τις προϋποθέσεις ασφαλείας, αποστάσεων κλπ. Αυτό δεν μπορεί να γίνει μέσα σε συνθήκες τυχοδιωκτισμού και ανταγωνισμού των ιδιωτικών εταιρειών,όπου μοναδικό σκοπό έχουν τα κέρδη τους και όχι την ασφάλεια και την υγεία των κατοίκων και πιο πολύ των παιδιών.
Σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες από το Δήμο Καρδίτσας  και το Τοπικό Συμβούλιο, τους φορείς και τους κατοίκους του χωριού. Οι δυνάμεις μας θα πρωτοστατήσουν για την ανάπτυξη τέτοιων πρωτοβουλιών με παρεμβάσεις σε δημοτικό και περιφερειακό επίπεδο, στη βουλή  και όπου κρίνεται πρόσφορο για την περιφρούρηση της υγείας και της ασφάλειας των κατοίκων του χωριού και της ευρύτερης περιοχής.

 

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 05.09
Δύση: 19.57
Πρώτο Τέταρτο
1470
Οι Τούρκοι πραγματοποιούν έφοδο, εισχωρούν στη Χαλκίδα και την κυριεύουν από τους Βενετούς.
1715
Οι Τούρκοι καταλαμβάνουν το Άργος από τους Βενετούς.
1913
Αγήματα του Ελληνικού Στόλου απελευθερώνουν την Αλεξανδρούπολη.
Ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει την Ξάνθη.
1920
Ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει την Αδριανούπολη, φθάνοντας έως την Τσατάλτζα, έξω από την Κωνσταντινούπολη.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Η μύγα!

Δυο ψεύτες κάνουν διαγωνισμό στο ποιος θα πει το μεγαλύτερο ψέμα.
Λέει ο πρώτος δείχνοντας το καμπαναριό:
- "Βλέπεις μια μύγα πάνω στην καμπάνα;"
Κι ο δεύτερος:
- "Εγώ δε βλέπω τη μύγα αλλά ακούω τα βήματα της!!"