Περί παράδοσης ο λόγος……

Τη Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας και το Μουσείο Πόλης επισκέφτηκε τμήμα της Α Γυμνασίου (Α2) του σχολείου μας τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2023 στα πλαίσια πολιτιστικού προγράμματος με θέμα την καραγκούνικη φορεσιά. Συγκεκριμένα, στη Δημοτική Πινακοθήκη οι μαθητές/τριες ξεναγήθηκαν από την Υπεύθυνη,  κ. Γιαννέλου  στην έκθεση με έργα του καταξιωμένου Καρδιτσιώτη ζωγράφου Δ. Γιολδάση, έμαθαν για τη ζωή και τα έργα του, εστιάζοντας ιδιαίτερα στους πίνακές του που απεικονίζουν τοπικές φορεσιές.

Ακολούθησε συνέντευξη εκ μέρους των μαθητών/ τριών στην κ. Γιαννέλου, η οποία απάντησε εμπεριστατωμένα σε όλα τα ερωτήματα που της τέθηκαν για το προς πραγμάτευση θέμα.
Επόμενος προορισμός ήταν το Μουσείο Πόλης, όπου οι μαθητές/τριες με τις συνοδούς καθηγήτριες κ. Ντζιαβού Κ. και Βαγενά Χ., ξεναγήθηκαν από την αρχαιολόγο κ.ΝτούρλιαΒ. στα εκθέματα ενώ η Υπεύθυνη του Μουσείου κ. Λέκκα Φ. τουςπαρουσίασε αντικείμενα σπάνιας ιστορικής αξίας. Αξίζει να τονιστείότι για τις ανάγκες του προγράμματος, το Μουσείο Πόλης ευγενικά παραχώρησε τους φορητούς αργαλειούς που είχε στη διάθεσή του, οι οποίοι θα αξιοποιηθούν στη διαμόρφωση του τελικού προϊόντος .
Η διδακτική επίσκεψη ολοκληρώθηκε στηΛαϊκή βιβλιοθήκη “Αθηνά”, όπου με την πολύτιμη βοήθεια του προσωπικού και ιδιαίτερα της κ.Σδρόλια Π.αναζητήθηκανσυγγράμματα με αναφορές στο προς διερεύνηση θέμα .
Οι μαθητές αποχώρησαν γεμάτοι γνώσεις και νέες εμπειρίες, κυρίως όμως αντιλήφθηκαν ότι η παραδοσιακή φορεσιά αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της λαϊκής μας παράδοσης και προέκταση της εθνικής μας ταυτότητας.

 

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 04.59
Δύση: 19.55
Σελήνη
20 ημερών
1821
Οι Τούρκοι, υπό τον Ομέρ Βρυώνη και τον Κιοσέ Μεχμέτ, επιτίθενται στην Λιβαδειά και την παραδίδουν στις φλόγες.
1824
Δύναμη 2.900 Τούρκων επιτίθεται εναντίον 700 Ελλήνων στο Ξοδάκτυλο Άρτας.
1825
Άφιξη μοίρας του αγγλικού στόλου, υπό τον φιλέλληνα Χάμιλτον, στο Ναύπλιο.
1920
Αρχίζει η προέλαση του Ελληνικού Στρατού στη Μικρά Ασία.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Η μύγα!

Δυο ψεύτες κάνουν διαγωνισμό στο ποιος θα πει το μεγαλύτερο ψέμα.
Λέει ο πρώτος δείχνοντας το καμπαναριό:
- "Βλέπεις μια μύγα πάνω στην καμπάνα;"
Κι ο δεύτερος:
- "Εγώ δε βλέπω τη μύγα αλλά ακούω τα βήματα της!!"