altΟδηγίες προς τους αγρότες για τις δηλώσεις ζημιών από τις βροχοπτώσεις

Σε καλλιέργειες που επλήγησαν από τις συνεχείς βροχοπτώσεις του τελευταίο διμήνου, (βαμβάκια, σιτηρά, καλαμπόκια, τριφύλλια κ.α.) περιόδευσε ο Δήμαρχος Δ. Μουζακίου κ. Θεοφάνης Στάθης συνοδευόμενος από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Γιώργο Παπακώστα, προκειμένου να σχηματίσει ιδία άποψη για την έκταση των ζημιών που έχουν προκληθεί.

Ο Δήμαρχος συζήτησε με πληγέντες παραγωγούς τα πολύ σημαντικά προβλήματα που υπάρχουν, διαπιστώνοντας ότι η κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει είναι δραματική. Όπως του επισήμαναν, εδώ και δυο μήνες βρέχει σχεδόν κάθε μέρα, με αποτέλεσμα να έχουν πλημμυρίσει τεράστιες εκτάσεις, ενώ, οι καλλιεργητικές εργασίες βρίσκονται πολύ καιρό σε τέλμα με τις παρακάτω συνέπειες:
1. Εκτάσεις που προορίζονταν για σπορά βαμβακιού και καλαμποκιού να είναι ακόμη άσπαρτες.
2. Εκτάσεις που σπάρθηκαν με βαμβάκι και καλαμπόκι έχουν καταστραφεί και θα πρέπει να γίνει επανασπορά τους. Εδώ να σημειωθεί ότι τα σχετικά χρονικά περιθώρια είναι τόσο στενά που πλέον είναι ιδιαίτερα πιθανό πολλά χωράφια να παραμείνουν ακαλλιέργητα και οι παραγωγοί να χάσουν παντελώς το φετινό εισόδημα.
3. Η συγκομιδή των σανοδετικών ψυχανθών (μηδική –τριφύλλι) έχει καθυστερήσει αρκετά, με αποτέλεσμα οι αγρότες να έχουν χάσει μέχρι και δύο συγκομιδές (κοψιές) μέχρι τώρα, ενώ ταυτόχρονα έχουν ποιοτικά υποβαθμιστεί σημαντικά τα φυτά στις καλλιέργειες.
4. Οι σιτοβολώνες έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές (πλάγιασμα). Η μείωση της φετινής παραγωγής σιτηρών είναι αναπόφευκτη λόγω δυσκολίας στην επικείμενη συγκομιδή, η και από μη εκτέλεσή της εφόσον θεωρηθεί ανώφελη.
Δυστυχώς, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, οι συχνές βροχοπτώσεις αναμένεται να συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Ιουνίου. Εάν επαληθευθεί αυτή η πρόβλεψη, όταν τελικά καταστεί εφικτό να γίνει σπορά ή επανασπορά καλλιεργειών και συγκομιδή παραγωγής, οι αποδόσεις θα είναι μειωμένες τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά, γεγονός που θα επηρεάσει πολύ αρνητικά τα φετινά αγροτικά εισοδήματα.
Ο Δήμαρχος Δ. Μουζακίου κ. Θεοφάνης Στάθης εξεδήλωσε την αμέριστη συμπαράστασή του προς όλους τους πληγέντες παραγωγούς, υπογραμμίζοντας ότι ο Δήμος είναι πάντα δίπλα τους και στη διάθεσή τους για ότι χρειαστούν. Επίσης, δεσμεύτηκε να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και επαφές, ώστε να επισπευτεί η κρατική αρωγή σε μια πολύ δύσκολη χρονική συγκυρία γι’ αυτούς και τις οικογένειές τους.
Να σημειωθεί ότι μαζί με τον κ. Στάθη, πληγείσες καλλιέργειες επισκέφθηκε και ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Κωστής Νούσιος.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ ΓΙΑ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΖΗΜΙΩΝ

Από το Δήμο Μουζακίου, με βάση οδηγίες του ΕΛΓΑ, ανακοινώνεται ότι, όσοι παραγωγοί υπέστησαν ζημιές από τις βροχοπτώσεις σε καλλιέργειες: ΒΑΜΒΑΚΙΟΥ, ΜΗΔΙΚΗΣ, ΒΙΚΟΥ, μπορούν να υποβάλλουν δήλωση ζημιάς για τον ΕΛΓΑ στους κατά τόπους Ανταποκριτές του Οργανισμού.
Για την υποβολή της δήλωσης οι πληγέντες θα πρέπει να φέρουν μαζί τους υποχρεωτικά την περσινή (2022) δήλωση καλλιέργειας ΟΣΔΕ.
Διευκρινίζεται ότι:
-Για την καλλιέργεια Βαμβακιού καλύπτονται όσοι παραγωγοί ζημιώθηκαν από βροχόπτωση η και προχώρησαν σε επανασπορά από 16-5-2023 και μετά. Επίσης, θα πρέπει να αφήσουν μάρτυρες στα δυο (2) όρια του αγροτεμαχίου από δυο (2) σειρές.
-Για τις καλλιέργειες Μηδικής, Βίκου, πρέπει όλη η παραγωγή να βρίσκεται εντός του αγροτεμαχίου και η καλλιέργεια Μηδικής να βρίσκεται στο στάδιο της ξήρανσης (κομμένο).
Για περισσότερες πληροφορίες στο Γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Μουζακίου:
Τηλ. 24453-50126 (κ. Κράβαρη Ευαγγελία).

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Πρόγραμμα περιοδειών υποψηφίου δημάρχου Καρδίτσας κ. Β. Τσιάκου
για την Κυριακή
1 Οκτωβρίου


Τις επισκέψεις στις Τοπικές Κοινότητες της Καρδίτσας συνεχίζειο επικεφαλής του συνδυασμού «Καρδίτσα ο τόπος μας»,  νυν και εκ νέου υποψήφιος Δήμαρχος Καρδίτσας, 
κ. Βασίλης Τσιάκος.

Ειδικότερα την
Κυριακή 1 Οκτωβρίου
θα επισκεφτεί
τις παρακάτω Κοινότητες:

ΚΥΡΙΑΚΗ (πρωί)
ΚΑΡΟΠΛΕΣΙ 10.30 π.μ Σούφλας Νίκος
ΚΑΣΤΑΝΙΑ 11.45 π.μ Ζουμπογιάννη Αγορή
ΜΟΥΧΑ 12.30 μ.μ
Μπολτσής Λάμπρος

ΚΥΡΙΑΚΗ (απόγευμα)
ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ 6.30 μ.μ Κωστόπουλος Δημήτριος
ΜΥΡΙΝΗ 7.30 μ.μ.
Γκατζής Βασίλειος
ΜΑΚΡΥΧΩΡΙ 8.30 μ.μ. Παπαδόπουλος Ναπολέων

 

Ζώδια Προβλέψεις

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 06.24
Δύση: 18.11
Σελήνη
17 ημερών
331 π.Χ.
Ο Μέγας Αλέξανδρος νικά στα Γαυγάμηλα τον βασιλέα των Περσών Δαρείο.
820
Πεθαίνει ο Αυτοκράτωρ Μιχαήλ Β΄. Τον διαδέχεται ο υιός του Θεόφιλος.
1819
Υπογραφή συμφωνίας μεταξύ των αρχηγών των μεγάλων οικογενειών της Μάνης που ανήκαν στην Φιλική Εταιρεία εν όψει του Αγώνος.
1822
Σφαγές από τους Τούρκους στο Παλαιόκαστρο της Κρήτης.
1861
Κυκλοφορία των πρώτων ελληνικών γραμματοσήμων με παράσταση της κεφαλής του Ερμού.
1941
Οι Βούλγαροι εκτελούν 130 Έλληνες από την Κορμίστα Σερρών.
1943
Οι Γερμανοί εκτελούν Έλληνες πατριώτες στον Βόλο.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Η μύγα!

Δυο ψεύτες κάνουν διαγωνισμό στο ποιος θα πει το μεγαλύτερο ψέμα.
Λέει ο πρώτος δείχνοντας το καμπαναριό:
- "Βλέπεις μια μύγα πάνω στην καμπάνα;"
Κι ο δεύτερος:
- "Εγώ δε βλέπω τη μύγα αλλά ακούω τα βήματα της!!"