altΜε επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, ο δήμαρχος Παλαμά κ. Γιώργος Σακελλαρίου θέτει επιτακτικά το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της περιοχής, το οποίο ανέκυψε από τις συνεχείς επί δίμηνο και πλέον, καταστροφικές βροχοπτώσεις που πλήττουν τις καλλιέργειες αλλά και δεν επιτρέπουν την ολοκλήρωση της σποράς του βαμβακιού.
Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος Παλαμά επισημαίνει ότι η κατάσταση είναι δραματική και έχει φέρει τους καλλιεργητές σε απόγνωση, καθώς το βρόχινη νερό έχει καλύψει τεράστιες εκτάσεις κυρίως στις Δημοτικές Ενότητες Παλαμά και Φύλλου. Όπως τονίζει ο κ. Σακελλαρίου, από την Λεύκη έως και το Πεδινό, υπάρχουν μόνο πλημμυρισμένα χωράφια, ενώ λιγότερο έχει επηρεαστεί η περιοχή προς το Προάστιο, με την μεγάλη υγρασία όμως εκεί να δημιουργούνται τεράστια προβλήματα στις καλλιέργειες πεπονιού.
 
Με την επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΕΓΛΑ, ο δήμαρχος Παλαμά ζητάει να δοθεί άμεση λύση, ακόμα και παρακάμπτοντας τον Κανονισμό του Οργανισμού που προβλέπει μεν αποζημιώσεις από πλημμύρα, όχι όμως από βρόχινα νερά. Συγκεκριμένα, ο κανονισμός ΕΛΓΑ προβλέπει ότι οι ζημιές που προκαλούνται από συγκράτηση βρόχινου νερού δεν περιλαμβάνονται στα προς αποζημίωση φαινόμενα. Αυτό είναι ένα ακόμα μείον, καθώς οι ζημιές αφορούν όλα τα παραγόμενα προϊόντα της περιοχής.
 
Σημειώνεται ότι, τα σιτηρά τα οποία βρίσκονται σε ωριμότητα και θα έπρεπε τις επόμενες μέρες να θεριστούν, έχουν πέσει στο νερό και άρχισαν να σαπίζουν, ενώ στα τριφύλλια - μηδική έχουν χαθεί τρεις κοπές (από τα μέσα Μάρτη που θα έπρεπε να κοπούν για πρώτη φορά) και το πρόβλημα αυτό αγγίζει και όσους κτηνοτρόφους δεν έχουν στοκ σανοτροφών από την περσινή περίοδο. 
 
Τα βαμβάκια και τα καλαμπόκια που πρόλαβαν να σπαρθούν κινδυνεύουν από τα στάσιμα νερά να σαπίσουν, την ώρα που μεγάλες εκτάσεις που επρόκειτο να σπαρθούν με βαμβάκι μένουν ακόμα άσπαρτες.
 
Επίσης, οι καλλιέργειες πεπονιών στην περιοχή των Σελλάνων είναι ήδη χαμένες για την φετινή περίοδο, καθώς λόγω της υψηλής υγρασίας τα φυτά έχουν αναπτύξει μύκητες και δεν μπορούν να αποδώσουν παραγωγή, ακόμα κι αν σταματήσουν οι βροχές. Με το μέχρι σήμερα κόστος καλλιέργειας να ξεπερνά τα 600 ευρώ το στρέμμα και την διαφαινόμενη μηδενική είσπραξη είναι αντιληπτό ότι θα υπάρχει μία χρονιά τελείως χαμένη με τεράστια ζημιά.
 
Η επανασπορά των χωραφιών πλέον είναι δύσκολο να γίνει, καθώς έχει φύγει η εποχή σποράς και οι βροχοπτώσεις διαφαίνεται να συνεχιστούν και τον επόμενο μήνα. Αλλά ακόμα και αν προλάβουν να σπείρουν, δεν θα υπάρξει απόδοση ικανή να καλύψει έστω τα τεράστια επιπλέον έξοδα. Οι αγρότες ζουν την απόλυτη απόγνωση για τη χαμένη χρονιά τους…
Γι’ αυτό, ο δήμαρχος Παλαμά κ. Σακελλαρίου κάνει έκκληση προς την πολιτεία και ειδικά στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Λυκουρέντζο, να δώσει άμεσες λύσεις και το φαινόμενο να αντιμετωπιστεί όχι σαν αναγγελία ζημιάς αλλά σαν απώλεια εισοδήματος όλης της χρονιάς όπως γίνεται και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας που έχουν ανάλογα προβλήματα. 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Ζώδια Προβλέψεις

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 06.19
Δύση: 18.47
Σελήνη
20 ημερών
1430
Ο Σουλτάνος Μουράτ ο Β΄ κυριεύει την Θεσσαλονίκη από τους Βενετούς και την παραδίδει στη λεηλασία και τις φλόγες.
1821
Δύναμη Μανιατών δίνει την πρώτη μάχη του Αγώνος στον Άγιο Αθανάσιο της Καρύταινας.
1823
Συνέρχεται στο Άστρος Κυνουρίας η Β΄ Εθνική Συνέλευση.
1864
Υπογράφεται στο Λονδίνο συμφωνία για την Ένωση με την Ελλάδα των Ιονίων Νήσων.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Η μύγα!

Δυο ψεύτες κάνουν διαγωνισμό στο ποιος θα πει το μεγαλύτερο ψέμα.
Λέει ο πρώτος δείχνοντας το καμπαναριό:
- "Βλέπεις μια μύγα πάνω στην καμπάνα;"
Κι ο δεύτερος:
- "Εγώ δε βλέπω τη μύγα αλλά ακούω τα βήματα της!!"