Νέα αρδευτικά δίκτυα στην Κάρλα για 26.000 στρέμματα αγροτικής γης σε Στεφανοβίκειο και Ριζόμυλο

Στη δημοπράτηση του έργου προχωρά η Περιφέρεια Θεσσαλίας
 
Τη δυνατότητα σε επιπλέον 26.0000 στρέμματα  αγροτικών καλλιεργειών να αρδεύονται από το νερό της λίμνης Κάρλα δίνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας,  δημοπρατώντας το έργο «Κατασκευή υπολειπόμενων έργων μεταφοράς και διανομής νερού λίμνης Κάρλας», συνολικού προϋπολογισμού 16 εκατομμυρίων ευρώ, με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.  Το νέο έργο περιλαμβάνει  δίκτυα διανομής νερού  συνολικού μήκους 25,7 χιλιομέτρων για την κάλυψη αρδευτικών αναγκών σε περιοχές δυτικά της λίμνης,  έργα αποχέτευσης -αποστράγγισης συνολικού μήκους 25 χιλιομέτρων και έργα  αγροτικής οδοποιίας  σε  συνολικό μήκος άνω των 76 χιλιομέτρων.
 
«Ο καλύτερος τρόπος να πεις κάτι είναι να το κάνεις. Σε συνεργασία με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης  Σπήλιο Λιβανό, στηρίζουμε τον αγροτικό κόσμο της Θεσσαλίας στην πράξη, στηρίζουμε την αγροτική παραγωγή, στηρίζουμε το αγροτικό εισόδημα, στηρίζουμε θέσεις εργασίας  και την εθνική οικονομία» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός. «Με ολοκληρωμένο σχέδιο και προγραμματισμό, ετοιμάσαμε την επέκταση του αρδευτικού δικτύου  που δίνει τη δυνατότητα σε άλλα 26.000 στρέμματα να αρδεύονται  από το νερό της Κάρλας, εντάξαμε  το έργο το 2019 στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης του Υπουργείου, πήραμε την έγκριση πίστωσης και τώρα προχωράμε στη δημοπράτησή του. Ευχαριστώ τον Υπουργό  Σπήλιο Λιβανό και την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ για τη χρηματοδότηση των 16 εκατομμυρίων ευρώ που οδηγεί σε έργο ζωής για την αντιμετώπιση του αρδευτικού προβλήματος στη Θεσσαλία. Ένα έργο που  αλλάζει την εικόνα στην λίμνη Κάρλα, διασφαλίζει τη συνέχιση της  παραγωγής και αφήνει περισσότερα χρήματα στις τσέπες των αγροτών της περιοχής» προσθέτει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας. 
Οφέλη
Με την υλοποίηση του έργου «Κατασκευή υπολειπόμενων έργων μεταφοράς και διανομής νερού λίμνης Κάρλας, υπολειπόμενα έργα Α΄ φάσης» επιτυγχάνεται η αξιοποίηση των υδάτων του ταμιευτήρα Κάρλας για την άρδευση των πέριξ περιοχών συμβάλλοντας έτσι:
-στην επίλυση χρόνιων προβλημάτων έλλειψης νερού και στην αύξηση της προσόδου των καλλιεργητών,
-στην ανανέωση και την ποιοτική αναβάθμιση των νερών της λίμνης,
-στη μείωση του αριθμού των εν λειτουργία αρδευτικών γεωτρήσεων στην περιοχή και στην αποκατάσταση του υδατικού ισοζυγίου των υπόγειων υδροφορέων της.
 
Το νέο έργο
Το αντικείμενο του έργου αφορά την κατασκευή έργων μεταφοράς και διανομής νερού στην πεδινή περιοχή, δυτικά της λίμνης Κάρλας, εντός του θεσσαλικού κάμπου.
Τα έργα αυτά αποτελούν τμήμα ενός ευρύτερου σχεδιασμού αξιοποίησης των υδάτων της λίμνης Κάρλας για άρδευση των πέριξ περιοχών. Με τη ζωογόνα μετάγγιση των νερών του Πηνειού, η λίμνη Κάρλα καταλαμβάνει πλέον 38.000 στρέμματα και έχει τη δυνατότητα να παρέχει νερό προς άρδευση που φθάνει τα 46 εκατ. κυβικά το χρόνο και αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες 55.000 στρεμμάτων γεωργικής γης, χωρίς να συνυπολογίζονται οι ωφέλειες του κάμπου από τον εμπλουτισμό του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα. 
Τα  νέα έργα αναπτύσσονται στη Ζώνη 3, μεταξύ των αποχετευτικών τάφρων 1Τ και 2Τ νότια του ελικοδρομίου στο Στεφανοβίκειο και στο βόρειο τμήμα της Ζώνης 6, στην περιοχή μεταξύ των τάφρων 3Τ και της σιδηροδρομικής γραμμής βόρεια του οικισμού Ριζομύλου. 
Περιλαμβάνουν:
-Αρδευτικά δίκτυα διανομής, συνολικού μήκους 25.700 μ.
-Αντλιοστάσιο διανομής στη Ζώνη 3
-Δεξαμενή Ρυθμίσεως  – Εξισώσεως  για την εξυπηρέτηση της άρδευσης της Ζώνης 6, αποθηκευτικού όγκου 52.000μ3 και ρυθμιστικού όγκου 5.800 μ3
-Έργα αποχέτευσης – αποστράγγισης, συνολικού μήκους 25.000 μ. περίπου και
-Έργα αγροτικής οδοποιίας (αγροτικοί δρόμοι συνολικού μήκους 38.100 μ. και βελτίωση υφιστάμενων συνολικού μήκους 37.500 μ.). 

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 07.54
Δύση: 17.16
Σελήνη
11 ημερών
1822
Οι Τουρκαλβανοί εγκαταλείπουν, μετά από διαπραγματεύσεις, το κάστρο της Κορίνθου.
1826
Ο Ελληνικός Στόλος προσπαθεί να σπάσει την πολιορκία του Μεσολογγίου.
1941
Ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει την Κλεισούρα της Βορείου Ηπείρου.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Το αεροδρόμιο

Μια ξανθιά πάει με τον αρραβωνιαστικό της να δουν ένα σπίτι που θέλουν να αγοράσουν.
Καθώς μελετούν το σπίτι ο αρραβωνιαστικός λέει στον μεσίτη:
– Ωραίο το σπίτι και σε καλή τιμή. Αλλά παρατηρώ ότι βρίσκεται κοντά σε αεροδρόμιο. Δε θα’ χει πολύ θόρυβο;
– Θα έχει, αλλά ύστερα από μια βδομάδα θα τον συνηθίσετε και δεν θα έχετε πρόβλημα, του απαντάει ο μεσίτης.
Και η ξανθιά λέει αποκρινόμενη και στους δύο:
– Αχ να το πάρουμε αγάπη μου και δεν πειράζει, την πρώτη βδομάδα, μένουμε σε ξενοδοχείο!