alt-«Όχι στη μετατροπή των Αγράφων σε ζώνη βιομηχανικών αιολικών εγκαταστάσεων»
-Kινητοποίηση την Κυριακή 7 Αυγούστου 2022


Την Κυριακή 7 Αυγούστου 2022, εκατοντάδες ανθρώπων κινητοποιήθηκαν, για άλλη μια φορά, ώστε να καταδείξουν την αντίθεσή τους στην επιχείρηση μετατροπής των Αγράφων σε ζώνη βιομηχανικών αιολικών εγκαταστάσεων.

Επίκεντρο των κινητοποιήσεων αποτέλεσε το βουνό της Καζάρμας, το οποίο απειλείται άμεσα, λόγω της αυθαίρετης επίσπευσης της αδειοδοτικής διαδικασίαςαπό το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειαςκαι γειτνιάζει με τον Τύμπανο Αργιθέας, κορυφογραμμή που έχει ήδη υποστεί ανυπολόγιστη καταστροφή από τις εργασίες για την εγκατάσταση συστοιχίας ανεμογεννητριών αυτό το διάστημα.
Νωρίς το πρωί, περίπου 150 άτομα ξεκίνησαν από την Φυλακτή Καρδίτσας, ανέβηκαν στη θέση Άη Λιας και, στη συνέχεια, στην κορυφή Κουφόλογγος, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι τα βουνά των Αγράφων αποτελούν έναν ορειβατικό προορισμό, ο οποίος γίνεται όλο και πιο γνωστός και αγαπητός σε πολλούς, πρωτίστως νέους ανθρώπους.
Παράλληλα, κάτοικοι και καταγόμενοι από τα χωριά της Αργιθέας, ανέβηκαν από την πλευρά του Αγίου Νικολάου Αργιθέας ως την κορυφή της Καζάρμας και ανάρτησαν πανό μπροστά από το πετρόχτιστο πυροφυλάκειο, το οποίο αποτελεί σήμα κατατεθέν πλέον.
Μετά την ανάβαση στο βουνό, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στην πλατεία της Φυλακτής, όπου μίλησαν πολίτες, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε πορεία σε δρόμους του χωριού.
Ενώ το Σάββατο6/8 μέλη και φίλοι του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Καρδίτσας ανάρτησαν στο Πυροφυλάκιο του Ζυγουρολιβαδο - Καζαρμας υπερμεγέθες πανό "Ανέγγιχτα Άγραφα Καζάρμα χωρίς αιολικα" δηλώνοντας την ανυποχώρητη υπεράσπιση και της Καζαρμας από την καταστροφή των αιολικών. Η δράση κινηματογραφήθηκε για το ντοκιμαντέρ "Ασκός του Αιόλου 2 " που γυρίζει ο σκηνοθέτης Νασίμ Αλάτρας μαζί με την ομάδα του.
Στην περίοδο των τελευταίων χρόνων, ο αγώνας που δίνεται για την προστασία των Αγράφων απέναντι στην παράλογη επιλογή να μπει ουσιαστικά ταφόπλακα στην περιοχή με τη μετατροπή της σε βιομηχανική ζώνη αιολικών και υδροηλεκτρικών εγκαταστάσεων, είναι ένας αγώνας που διαρκώς επεκτείνεται και ριζώνει όλο και περισσότερο.
Το να καταστραφεί ό,τι έχει απομείνει από το φυσικό περιβάλλον και τα χωριά μας, απλά και μόνο για να κερδοσκοπήσουν λίγες εταιρίες, είναι ένα σενάριο καταστροφικό για τη χώρα και τις επόμενες γενιές. Αυτός ο αγώνας όχι απλά θα συνεχιστεί, αλλά θα ενισχυθεί και θα εξαπλωθεί, εμβαθύνοντας και διαμορφώνοντας νέες προσεγγίσεις και προοπτικές για τον τόπο, αλλά και συνδέοντας τα κοινά χαρακτηριστικά του με άλλους αντίστοιχους αγώνες σε άλλες περιοχές της χώρας.

[Την κινητοποίηση στήριξαν οι εξής συλλογικότητες και φορείς με αλφαβητικη σειρά ανα κατηγορία:
Ανοιχτή συνέλευση ενάντια στην πράσινη ανάπτυξη και τα αιολικά στα Άγραφα / Ανοιχτή Συνέλευση στα Γιάννενα ενάντια στην Ενεργειακή Λεηλασία / Δίκτυο φορέων και πολιτών για την προστασία των Αγράφων / Δίκτυο φορέων και πολιτών για την προστασία του Ασπροποτάμου / Επιτροπή Αγώνα Αγραφιωτών / Εξόρμηση για την προστασία του χωριού της Οξυάς / Πρωτοβουλία Αθήνας για την προστασία των Αγράφων / Πρωτοβουλία πολιτών Αργιθέας / Πρωτοβουλία υπεράσπισης του Πηλίου από την αιολική βιομηχανία / Κίνηση Πολιτών για τα αιολικά στις ΔΕ Φουρνά & Κτημενίων / Κίνηση Πολιτών για την Προστασία του Ευρυτανικού Περιβάλλοντος / Συνέλευση για την υπεράσπιση των βουνών / Συντονιστικό Αγώνα Αγράφων / Συντονιστικό Αθήνας για τα Άγραφα / Εκπολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Βραγγιανιτών " Αναστάσιος Γόρδιος" / Μορφωτικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος «Κέδρος -Ζυγογιανναίϊκα» / Μορφωτικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος Πετρίλου / Μορφωτικός Σύλλογος Μπελοκομίτη Δολόπων / Μορφωτικός Σύλλογος Ραχούλας / Οικοτουριστικός Σύλλογος Βαλαώρας / Πολιτιστικός Σύλλογος Αμαράντου / Πολιτιστικός ΣύλλογοςΑπεραντίων ''ΟιΆγιοι Ανάργυροι'' / Πολιτιστικός Σύλλογος Βαλαρίου / Πολιτιστικός Σύλλογος Επινιανών Ευρυτανίας / Πολιτιστικός Σύλλογος Κουστέσας Βραγγιανών Ευρυτανίας / Πολιτιστικός Σύλλογος Νέων Νεοχωρίου / Πολιτιστικός Σύλλογος Νέων Ραπτόπουλου/ Πολιτιστικός Σύλλογος Τροβάτου Ευρυτανίας / Πολιτιστικός Σύλλογος των Απανταχού Βραγγιανιτών “Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος” / Σύλλογος Απανταχού Κερασοβιτών''το Καραούλι' / Σύλλογος Απανταχού Πετριλιωτών / Σύλλογος των Απανταχού Ρεντινιωτών / ΣύλλογοςΑπεραντίων ''οι Άγιοι Ανάργυροι'' / Σύλλογος Δεντριωτών «Άγιος Αντώνιος» / Σύλλογος Καρύτσας Δολόπων'' Η Παναγία Πελεκητή'' / Σύλλογος Κερασιωτών Καρδίτσας / Σύνδεσμος των Απανταχού Καροπλεσιτών Αθήνας / Σύνδεσμος Φυλακτιωτών Καρδίτσας / ΑΟΣ Αθηναϊκός Ορειβατικός Σύλλογος / Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καρδίτσας / Ορειβατικός Σύλλογος Αγράφων / Ορειβατικός Σύλλογος Κρυστάλλης / Ορειβατικός Σύλλογος Σπάτων / Ορειβατικός Φοιτητικός-Φυσιολατρικός Ιατρικός Σύλλογος / Πανελλήνια σχολή Ορειβασίας Αναρρίχησης / Πεζοπορικός – Φυσιοδιφικός Σύλλογος Καρπενησίου / Σύλλογος Ελλήνων Ορειβατών Θεσσαλονίκης / Ορειβατικό καταφύγιο Αγράφων / Εκπολιτιστικός Επιμορφωτικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Αχλαδίου Β. Εύβοια]

Κοινή ενημέρωση εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα Αγραφιωτών, του Δικτύου φορέων και πολιτών για την προστασία των Αγράφων και της Πρωτοβουλίας Αθήνας για την προστασία των Αγράφων σχετικά με την κινητοποίηση για τηνΚαζάρμα που πραγματοποιήθηκε στις 7 Αυγούστου του 2022.

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Ζώδια Προβλέψεις

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 07.31
Δύση: 19.01
Σελήνη
12 ημερών
1571
Ναυμαχία της Ναυπάκτου όπου οι ενωμένες χριστιανικές δυνάμεις Ενετών, Ισπανών και Ελλήνων κατατροπώνουν τον τουρκικό στόλο.
1608
Επανάσταση των Κυπρίων κατά των Τούρκων.
1820
Η Φιλική Εταιρεία αποφασίζει να επισπευσθεί η έναρξη της Επαναστάσεως και η κάθοδος του Αλεξάνδρου Υψηλάντη στην Πελοπόννησο.
1824
Δύναμη από 4.000 Τούρκους συγκρούεται με 300 Έλληνες στο Πολύδροσο Φωκίδος.
1833
Καθιέρωση της δραχμής ως εθνικού νομίσματος.
1918
Το Α΄ Σώμα Στρατού απελευθερώνει την Δράμα.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Το παιδί και ο κουρέας

Ένα νεαρό αγόρι μπαίνει σε ένα κουρείο και ο κουρέας ψιθυρίζει στον πελάτη: «Αυτό είναι το πιο χαζό παιδί στον κόσμο. Δες». Ο κουρέας τότε βάζει ένα δολάριο στο ένα χέρι και κάτι ψιλά στο άλλο. «Διάλεξε όποιο θες», λέει στο παιδί. Το παιδί παίρνει τα ψιλά και φεύγει. «Τι σου είπα;», λέει ο κουρέας, «το παιδί δεν θα μάθει ποτέ». Αργότερα, ο πελάτης συναντά το παιδί στον δρόμο, να τρώει παγωτό. «Να σε ρωτήσω, νεαρέ, γιατί δεν πήρες το δολάριο;», ρώτησε ο πελάτης. «Τη μέρα που θα πάρω το δολάριο, το παιχνίδι θα τελειώσει», λέει το παιδί.