Φοιτητικές κατοικίες: Οι τάσεις στα ενοίκια και τις αγορές

Οι τιμές και οι πάγιες συστάσεις σε γονείς και φοιτητές

Σε εντατική αναζήτηση φοιτητικής στέγης βρίσκονται χιλιάδες γονείς και νέοι που με αίσθημα ικανοποίησης και ανακούφισης είδαν τους κόπους ετών και σκληρής προσπάθειας και θυσιών να επιβραβεύονται με την επιτυχή εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Για μεγάλο όμως αριθμό εισακτέων η επιτυχία αυτή συνοδεύεται από την ανάγκη μετακίνησης στην πόλη που βρίσκεται η νέα τους Σχολή, που δεν συμπίπτει με την πόλη που έζησαν και μεγάλωσαν μέχρι σήμερα.

Στο πλαίσιο αυτό γονείς και νέοι αναζητούν την λύση εκείνη που ταιριάζει και αντέχει ο οικογενειακός τους προϋπολογισμός. Οι περισσότεροι στρέφονται στην λύση ενοικίου είτε μια μικρής γκαρσονιέρας είτε μεγαλύτερου διαμερίσματος για συγκατοίκηση. Δεν είναι όμως αμελητέος ο αριθμός των γονιών από εξετάζουν και το ενδεχόμενο αγοράς ενός σπιτιού, κοιτώντας πιο μακροπρόθεσμα.

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα γονιών από την Κρήτη με δύο παιδιά: το ένα σπουδάζει ήδη στην Αθήνα και το δεύτερο ξεκινά από φέτος τις σπουδές του στην πρωτεύουσα. «Στην περίπτωση αυτή, όπως τα υπολογίσαμε, εάν βρεθεί κάποια ευκαιρία, η αγορά συμφέρει σε σχέση με το ενοίκιο. Είναι μια επένδυση που θα μείνει στα παιδιά που σχεδιάζουν να κάνουν τα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα στην Αθήνα», μας ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Ενοικίαση από 250 ευρώ για μια γκαρσονιέρα 30 τμ μέχρι και 500 ευρώ στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας

Που κυμαίνονται όμως σήμερα οι τιμές ενοικιάσεις αλλά και αγοράς για διαμερισμάτων στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας που συγκεντρώνουν ένα μεγάλο μέρος του συνόλου του αριθμού των εισακτέων, από όλη την Ελλάδα. Ποιες οι διαφοροποιήσεις σε σχέση με το 2023; Ποιες είναι οι τιμές ενοικίων στην Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ηράκλειο Κρήτης; Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία από την ηλεκτρονική πλατφόρμα της Χρυσής Ευκαιρίας προκύπτουν τα ακόλουθα:

H μέση τιμή ενοικίασης για διαμερίσματα στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας μέχρι και 60 τ.μ ξεκινούν από 8,28 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο στις Αχαρνές (που σημαίνει για παράδειγμα ότι για μια γκαρσονιέρα 30 τμ το ενοίκιο είναι 248 ευρώ ευρώ) και φθάνει μέχρι και 16,56 ευρώ το τετραγωνικό στην Βούλα (που σημαίνει ότι για μια γκαρσονιέρα 30 τμ το ενοίκιο είναι 496 ευρώ).

Οι αυξήσεις των ενοικίων το πρώτο εξάμηνο του 2024 τόσο στην Αθήνα, όσο και στην Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ηράκλειο Κρήτης σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν και το 10% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2023. Σύμφωνα με τα συγκριτικά στοιχεία οι αυξήσεις είναι μεγάλες και στις περιοχές με τις χαμηλότερες τιμές ενοικίων ανά τ.μ.

Περισσότερα στην ertnews.gr

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 06.11
Δύση: 18.34
Σελήνη
14 ημερών
1462
Ο Γενουάτης Νικόλαος Gattilusi παραδίδει υπό όρους το κάστρο της Μυτιλήνης στον σουλτάνο Μεχμέτ Β΄.
1669
Ο Ενετός Φραγκίσκος Μοροζίνης παραδίδει το Ηράκλειο της Κρήτης στους Τούρκους.
1828
Τουρκική επίθεση κατά των ανδρών των Ε. Μακρυγιάννη και Ι. Φαρμάκη στην θέση Μυρμηγκάρι Ναυπάκτου.
Δύναμη 600 Τούρκων επιτίθεται στα Καστέλλια Φωκίδος εναντίον των Ελλήνων.
1905
Τα ανταρτικά σώματα Μακρή και Βλαχογιάννη συγκρούονται και σχεδόν διαλύουν το κομιτατζήδικο τμήμα του βοεβόδα Ναούμ.
1918
Υπογράφεται στην Θεσσαλονίκη ανακωχή μεταξύ Βουλγαρίας και Συμμάχων.
1922
Ορκίζεται νέα κυβέρνηση, υπό τον Σωτήριο Κροκιδά, ενώ ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος αναγκάζεται να εγκαταλείψει την Ελλάδα.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Το αεροδρόμιο

Μια ξανθιά πάει με τον αρραβωνιαστικό της να δουν ένα σπίτι που θέλουν να αγοράσουν.
Καθώς μελετούν το σπίτι ο αρραβωνιαστικός λέει στον μεσίτη:
– Ωραίο το σπίτι και σε καλή τιμή. Αλλά παρατηρώ ότι βρίσκεται κοντά σε αεροδρόμιο. Δε θα’ χει πολύ θόρυβο;
– Θα έχει, αλλά ύστερα από μια βδομάδα θα τον συνηθίσετε και δεν θα έχετε πρόβλημα, του απαντάει ο μεσίτης.
Και η ξανθιά λέει αποκρινόμενη και στους δύο:
– Αχ να το πάρουμε αγάπη μου και δεν πειράζει, την πρώτη βδομάδα, μένουμε σε ξενοδοχείο!