Καρναβαλικό ξεφάντωμα απ’ τα παλιά στο Μουζάκι

altΑπόλυτα επιτυχημένη ήταν η αναβίωση του Μουζακιώτικου καρναβαλιού την Κυριακή 19/02/2023, από το Δήμο Μουζακίου και το Ν.Π.Δ.Δ.(Πολιτισμός – Αθλητισμός – Νεότητα).
Πλήθος δημοτών, αλλά και πολλοί επισκέπτες, μασκαρεύτηκαν, ένεκα του παραδοσιακού εθίμου της Αποκριάς που γιορτάζεται αυτή την περίοδο και ξεχύθηκαν στους δρόμους του Μουζακίου για να γλεντήσουν μαζικά, να «ζωντανέψουν» ξανά στην πόλη θύμισες της δεκαετίας του 80’.

Έτσι κι’ έγινε, εκατοντάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας, εκμεταλλευόμενοι την «ανοιξιάτικη» ηλιοφάνεια και τις ευχάριστες θερμοκρασίες περιβάλλοντος χόρεψαν, τραγούδησαν, έκανα διάφορες «τρέλες» δημιουργώντας στην πόλη ένα πανδαιμόνιο χαράς και ξεφαντώματος.
Το μεγάλο αποκριάτικο γλέντι έλαβε χώρα αρχικά κατά μήκος της κεντρικής οδού Αντ. Βασιλείου και ακολούθως στην κεντρική πλατεία, με παρέλαση αρμάτων και εκατοντάδων καρναβαλιστών υπό τους ήχους έντονης μουσικής. Εκεί, μοιράστηκαν γλυκίσματα στον κόσμο, ενώ περίσσευαν τα γέλια και οι διαχυτικές εκδηλώσεις από τους κατοίκους που όπως φάνηκε περίμεναν με προσμονή αυτή την αποκριάτικη παράσταση διαρκείας και πολύ θα ήθελαν να γίνει ο νέος θεσμός στην περιοχή.
Ο Δήμαρχος Δ. Μουζακίου κ. Θεοφάνης Στάθης που είχε θερμούς εναγκαλισμούς και χειραψίες με πολλούς συνδημότες του, έγινε αποδέκτης αυτής της επιθυμίας και στο σύντομο χαιρετισμό του δεσμεύτηκε ότι ως Δημοτική αρχή θα στηρίζει δυναμικά την προσπάθεια που γίνεται.
Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε θερμά τον Αρχαιολογικό Λαογραφικό Πολιτιστικό Σύλλογο «Οι Γόμφοι», ο οποίος είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στη διοργάνωση του Μουζακιώτικου Καρναβαλιού, την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας για τη σημαντική συμβολή της και όλους τους τοπικούς πολιτιστικούς και κοινωνικούς φορείς για τη συνεργασία τους.
Στο Μουζακιώτικο καρναβάλι που ολοκληρώθηκε με το καθιερωμένο κάψιμο του «βασιλιά Καρνάβαλου», το παρών έδωσαν στελέχη της δημοτικής διοίκησης, δημοτικοί σύμβουλοι και ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Κωστής Νούσιος, ενώ η παρουσίαση  των δρώμενων έγινε με άψογο τρόπο από την κ. Έφη Πατσιαούρα.

ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ…
Όμως οι αποκριάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Μουζακίου δεν τελείωσαν… Την επόμενη Κυριακή 26/02/2023 και την Καθαρά Δευτέρα 27/02/2023, το εορταστικό ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στο Αγναντερό, όπου και εκεί θα αναβιώσουν από τους κατοίκους τα παλιά έθιμα των «κουδουνάδων», του παραδοσιακού «καραγκούνικου γάμου», αλλά και το ιδιαίτερα παραστατικό «κλέψιμο της αρκούδας». Επίσης, στην  κεντρική πλατεία του χωριού, θα λάβει χώρα μουσική εκδήλωση με «ζωντανή μουσική» από δημοτική ορχήστρα και ερμηνεία παραδοσιακών τραγουδιών της ευρύτερης περιοχής.
Τέλος, την «Καθαρά Δευτέρα» 27/02/2023, έχουν προγραμματιστεί τα γνωστά «κούλουμα» στο Μουζάκι και στις Τοπικές Κοινότητες Αγναντερού, Κρανιάς, Ριζοβουνίου, Γελάνθης και Καναλίων.

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 05.01
Δύση: 19.51
Πανσέληνος
323 π.Χ.
Ο Μέγας Αλέξανδρος ασθενεί αιφνιδίως στην Βαβυλώνα.
1397
Ο Γιακούπ πασάς καταλαμβάνει το Άργος και το Λεοντάρι.
1789
Ο Λάμπρος Κατσώνης νικά τον τουρκικό στόλο έξω από την Τήνο.
1821
Σφαγές Ελλήνων σε Σμύρνη και Μοσχονήσια από τους Τούρκους.
1824
Οι οπλαρχηγοί Τσόγκας και Ράγκος επιτίθενται κατά της Σκουληκαριάς Άρτας.
1906
Φονεύεται στις φυλακές Μοναστηρίου ο Μακεδονομάχος Φ. Σερόνης.
1941
Οι Γερμανοί εισέρχονται στην Κάνδανο Χανίων και ανασκάπτουν το χωριό εκ θεμελίων.
1942
Τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής εκτελούν στο χωριό Γάζι του Ηρακλείου 62 προκρίτους της πόλεως Ηρακλείου.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Η μύγα!

Δυο ψεύτες κάνουν διαγωνισμό στο ποιος θα πει το μεγαλύτερο ψέμα.
Λέει ο πρώτος δείχνοντας το καμπαναριό:
- "Βλέπεις μια μύγα πάνω στην καμπάνα;"
Κι ο δεύτερος:
- "Εγώ δε βλέπω τη μύγα αλλά ακούω τα βήματα της!!"