Τραυματισμοί Σπονδυλικής Στήλης

Κάκωση της σπονδυλικής στήλης σημαίνει σπονδυλικό κάταγμα ή/και συνδεσμική βλάβη – εξάρθρημα – με ή χωρίς βλάβη του νωτιαίου μυελού. Η νευρολογική βλάβη υπάρχει σε ποσοστό 10 – 26% των σπονδυλικών κακώσεων και το 60% αυτών των περιπτώσεων αφορούν τη θωρακική και οσφυϊκή μοίρα. Οι κακώσεις της σπονδυλικής στήλης ανήκουν στις κακώσεις υψηλής ενέργειας και προκαλούνται από τροχαία ατυχήματα, πτώσεις από ύψος και σπανιότερα από άμεση πλήξη. Οι άνδρες τραυματίζονται τέσσερις φορές συχνότερα από τις γυναίκες. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες η θεραπευτική προσέγγιση των ασθενών με τραύμα στη σπονδυλική στήλη έχει τροποποιηθεί σημαντικά. Η πρόγνωση όμως της πλήρους βλάβης του νωτιαίου μυελού δεν έχει βελτιωθεί και οδηγεί σε μη αναστρέψιμη τετραπληγία ή παραπληγία ανάλογα με το επίπεδο της βλάβης. Το ποσοστό θνητότητας τον πρώτο χρόνο για τους παραπληγικούς με βλάβη σε θωρακικό μυελοτόμιο φθάνει το 7%.

Η σωστή αντιμετώπιση του τραυματία με κάκωση της σπονδυλικής στήλης προϋποθέτει βαθειά γνώση της ανατομίας, της παθοφυσιολογίας και της έννοιας της σπονδυλικής σταθερότητας.
Οι κακώσεις διακρίνονται γενικά σε σταθερές και ασταθής. Οι βασικές αρχές για την επιτυχή αντιμετώπιση αυτών των κακώσεων είναι η ανάταξη και σταθεροποίηση των καταγμάτων, η αποσυμπίεση των νευρικών στοιχείων, η πρόληψη των νευρολογικών επιπλοκών και η πρώιμη κινητοποίηση του ασθενή.
Οι τρόποι αντιμετώπισης είναι η συντηρητική θεραπεία και η χειρουργική θεραπεία με πρόσθια ή οπίσθια προσπέλαση της σπονδυλικής στήλης. Η πρόοδος των χειρουργικών τεχνικών επιτρέπει σήμερα την σταθεροποίηση των ασταθών κακώσεων με μικρής έκτασης σπονδυλοδεσίες και ελάχιστη νοσηρότητα. Το είδος της θεραπείας εξαρτάται από το είδος της κάκωσης και πρέπει να εξατομικεύεται με γνώμονα τις βασικές αρχές αντιμετώπισης και με σκοπό την επιτυχία του καλύτερου αποτελέσματος με τις λιγότερες επιπλοκές.

Κάταγμα του 8ου θωρακικού σπονδύλου (Θ8) σε γυναίκα 67 ετών μετά πτώση από ύψος. Το αυξημένο σήμα της μαγνητικής τομογραφίας στα οπίσθια στοιχεία (βέλος) σημαίνει συνδεσμική βλάβη και η κάκωση θεωρείται ασταθής. Αντιμετωπίσθηκε επιτυχώς με σπονδυλοδεσία.

Πηγή “iator.gr”
Γράφει ο Λυκούργος Κολλίντζας
Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης – Ορθοπαιδικός

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 05.04
Δύση: 19.46
Σελήνη
9 ημερών
1453
Οι Τούρκοι ολοκληρώνουν τις προπαρασκευές τους για την τελική επίθεση κατά της Κωνσταντινουπόλεως.
1821
Ο οπλαρχηγός Γεώργιος Τσόγκας κυριεύει τα φρούρια του Τεκέ και της Πλαγιάς στο δυτικό άκρο της Ακαρνανίας.
1920
Συνεννόηση μεταξύ ελληνικής και αλβανικής κυβερνήσεως για τον σεβασμό των δικαιωμάτων των Βορειοηπειρωτών.
1941
Τις νυχτερινές ώρες της ημέρας αυτής οι Γερμανοί καταλαμβάνουν τον λιμένα της Σούδας.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Η μύγα!

Δυο ψεύτες κάνουν διαγωνισμό στο ποιος θα πει το μεγαλύτερο ψέμα.
Λέει ο πρώτος δείχνοντας το καμπαναριό:
- "Βλέπεις μια μύγα πάνω στην καμπάνα;"
Κι ο δεύτερος:
- "Εγώ δε βλέπω τη μύγα αλλά ακούω τα βήματα της!!"