Λαίδη Τζέιν Γκρέι: H πρώτη βασίλισσα της Αγγλίας έμεινε στον θρόνο για 9 μέρες

altΗ Λαίδη Τζέιν Γκρέι έχει μείνει γνωστή ως η «Βασίλισσα των Εννιά Ημερών» και αποτελεί μία από τις τραγικότερες φιγούρες της βρετανικής ιστορίας.
Σε ηλικία 16 ετών ήταν η πρώτη γυναίκα που στέφθηκε βασίλισσα της Αγγλίας το 1553 και έμεινε στον θρόνο για μόλις 9 μέρες, από τις 10 Ιουλίου μέχρι τις 19 Ιουλίου του 1553.

Δεν ήθελε ποτέ να γίνει βασίλισσα, αλλά αναγκάστηκε να ανέβει στο θρόνο μετά το θάνατο του Εδουάρδου ΣΤ', ο μεγαλύτερος των τριών παιδιών του Ερρίκου Η', που πέθανε από φυματίωση σε ηλικία 15 ετών.
Ο Εδουάρδος, γνωρίζοντας ότι θα πεθάνει, δεν ήθελε το στέμμα να πάει στην αδελφή του Μαίρη, καθώς ήταν φανατική καθολική και δεν ήθελε η χώρα να επιστρέψει στον Καθολικισμό. Η Μαίρη, την οποία η ιστορία αποκάλεσε Bloody Mary (Ματωμένη Μαίρη) εξαιτίας των άγριων θρησκευτικών διωγμών που διέταξε, θα καταργούσε τις μεταρρυθμίσεις του, καθώς και αυτές του πατέρα του, Ερρίκου Η΄.
Έτσι, απέκλεισε τις αδελφές του, Μαρία και Ελισάβετ από τη διαδοχή και όρισε διάδοχό του την Προτεστάντισσα ξαδέλφη του, Λαίδη Τζέιν Γκρέι. Άλλωστε, οι αδελφές του είχαν στο παρελθόν αποκηρυχθεί από τον πατέρα τους, Ερρίκο Η', σαν «παράνομες και όχι νόμιμα γεννημένες», για να εξασφαλισθεί η διαδοχή από τον γιο του, Εδουάρδο.
Η Λαίδη Τζέιν Γκρέι ήταν αφοσιωμένη Προτεστάντης, είχε μια εξαιρετική ανθρωπιστική παιδεία και τη φήμη μιας από τις πιο σπουδαγμένες νεαρές γυναίκες του καιρού της. Στις 10 Ιουλίου του 1553 η Τζέιν Γκρέι στέφθηκε βασίλισσα, αλλά εννέα μόλις μέρες αργότερα, η Μαρία κατόρθωσε να ανατρέψει την κατάσταση. Η Τζέιν Γκρέι καθαιρέθηκε και φυλακίστηκε και η Μαρία ανακηρύχθηκε βασίλισσα. Στις 12 Φεβρουαρίου του 1554 της ανακοινώθηκε η ποινή του θανάτου δια αποκεφαλισμού, για το έγκλημα της εσχάτης προδοσίας. Πριν πεθάνει, είπε ότι δεν επιδίωξε να γίνει βασίλισσα, αλλά απλώς αποδέχτηκε το ρόλο που της έδωσαν.

Η βασίλισσα των 9 ημερών
Η Λαίδη Τζέιν Γκρέι παραμένει μια από τις πιο συναρπαστικές και τραγικές μορφές στην ιστορία των Τιδόρ. Είχε βασιλικό αίμα μέσω της γιαγιάς της, της πριγκίπισσας Μαρίας Τιδόρ, και αυτή η κληρονομιά την έφερε στο θρόνο το 1554. Η Τζέιν είχε ονομαστεί κληρονόμος στο αγγλικό θρόνο με τη θέληση του θείου της, Ερρίκου του 8ου, αλλά μόνο αν ο γιος του Εδουάρδος και οι κόρες του, Μαρία και Ελισάβετ, πέθαιναν χωρίς παιδιά. Ωστόσο, τα πράγματα πήραν άλλη τροπή και η Λαίδη Τζέιν Γκρέι στέφθηκε βασίλισσα χωρίς να το θέλει, ούτε να το επιδιώκει.
Η Τζέιν ήταν η μεγαλύτερη κόρη της Φράνσις και του Ερρίκου, δουκών του Σάφολκ. Η Φράνσις ήταν ανιψιά του βασιλιά Ερρίκου Η', που ακόμα και με 6 διαφορετικές συζύγους, δεν κατάφερε να αποκτήσει περισσότερους από έναν αρσενικό διάδοχο. Ο μοναδικός γιος του, Εδουάρδος, ήταν ένα μικρό, φιλάσθενο αγόρι. Αν πέθαινε, θα κληρονομούσε το θρόνο η μεγαλύτερη αδελφή του, Μαρία. Αν πέθαινε κι αυτή, τότε ο θρόνος θα πήγαινε στην άλλη αδελφή τους, Ελισάβετ. Μετά την Ελισάβετ, ο Ερρίκος είχε ορίσει ως διάδοχο την κόρη της ανιψιάς του, Λαίδη Τζέιν Γκρέι.
Σύμφωνα με τους όρους της Τρίτης Πράξης Διαδοχής (1544) και της τελευταίας θανατικής ποινής του Henry VIII (1547), οι Σάφολκ θα κληρονομούσαν το θρόνο αφού τα παιδιά του βασιλιά πέθαιναν άτεκνα. Αυτό το σχέδιο αγνόησαν εντελώς τα παιδιά της μεγαλύτερης αδελφής του Ερρίκου, Μαργαρίτας, της πρώην βασίλισσας των Σκωτσέζων. Ο Ερρίκος δεν νοιαζόταν για τη Μαργαρίτα και, το πιο σημαντικό, δεν ήθελε να πέσει ο αγγλικός θρόνος στα χέρια της Σκωτίας.
Το απίθανο συνέβη, όταν και τα τρία παιδιά του Ερρίκου πέθαναν άτεκνα και η δυναστεία των Τιδόρ πέθανε μαζί με την Ελισάβετ Α΄ το 1603.

Περισσότερες λεπτομέρειες στη “bovary.gr” (εδώ)

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 05.04
Δύση: 19.46
Σελήνη
8 ημερών
1453
Οι Τούρκοι ολοκληρώνουν τις προπαρασκευές τους για την τελική επίθεση κατά της Κωνσταντινουπόλεως.
1821
Ο οπλαρχηγός Γεώργιος Τσόγκας κυριεύει τα φρούρια του Τεκέ και της Πλαγιάς στο δυτικό άκρο της Ακαρνανίας.
1920
Συνεννόηση μεταξύ ελληνικής και αλβανικής κυβερνήσεως για τον σεβασμό των δικαιωμάτων των Βορειοηπειρωτών.
1941
Τις νυχτερινές ώρες της ημέρας αυτής οι Γερμανοί καταλαμβάνουν τον λιμένα της Σούδας.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Η μύγα!

Δυο ψεύτες κάνουν διαγωνισμό στο ποιος θα πει το μεγαλύτερο ψέμα.
Λέει ο πρώτος δείχνοντας το καμπαναριό:
- "Βλέπεις μια μύγα πάνω στην καμπάνα;"
Κι ο δεύτερος:
- "Εγώ δε βλέπω τη μύγα αλλά ακούω τα βήματα της!!"