Κυριακή, 06 Ιανουάριος 2013 21:07
Το πολιτικό σκεπτικό που καθόρισε τη στάση της «Θεσσαλίας της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας» στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για την εκλογή Προεδρείου και Οικονομικής Επιτροπής, ανέλυσε ο επικεφαλής της παράταξης, Κώστας Πουλάκης.
Ο κ. Πουλάκης, αφού υπενθύμισε ότι δύο χρόνια πριν, στην πρώτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, η «Θεσσαλία της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας» είχε τονίσει την κρισιμότητα της συγκυρίας και είχε προειδοποιήσει για τα αποτελέσματα της μνημονιακής πολιτικής, τόνισε ότι «σήμερα, η μνημονιακή πραγματικότητα έχει αποκαλύψει σε όλη του την έκταση το σκληρό, ανάλγητο κοινωνικά πρόσωπο του νεοφιλελευθερισμού και των κυβερνητικών επιλογών, επιβεβαιώνοντας δυστυχώς στο ακέραιο τις τότε προβλέψεις μας».
Αναφερόμενος στα οξύτατα κοινωνικά προβλήματα που προκάλεσαν τα αλλεπάλληλα μέτρα, ο κ. Πουλάκης υπογράμμισε ότι «είναι περισσότερο από ποτέ εμφανής η ανάγκη να σταθεί η Αυτοδιοίκηση δίπλα στους πολίτες και να τους δώσει κάποια διέξοδο, κάποια προοπτική, να δημιουργήσει μέσα από τις κοινωνικές τις δράσεις ένα πλέγμα αλληλεγγύης, καθώς επίσης να καταστρώσει και να υλοποιήσει έναν εναλλακτικό περιφερειακό αναπτυξιακό σχεδιασμό», ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα αδιέξοδα που βιώνει η Αυτοδιοίκηση ως συνέπεια της πολιτικής λιτότητας και περικοπών σε πόρους και ανθρώπινο δυναμικό που ακολουθείται, καθώς και λόγω του ασφυκτικού, αντιδημοκρατικού και τελείως αναποτελεσματικού θεσμικού πλαισίου, το οποίο δημιούργησε ο «Καλλικράτης»
Όπως σημείωσε ο κ. Πουλάκης, «μέσα σε αυτό το δυσμενές αυτό περιβάλλον, ως “ΘΕΣΣΑΛΙΑ της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ και της ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ”, προσπαθήσαμε με τις προτάσεις και την παρουσία μας εντός και εκτός Περιφερειακού Συμβουλίου να αξιοποιήσουμε κάθε θετική χαραμάδα, για τη διεύρυνση των δημοκρατικών ορίων του θεσμού της αιρετής Περιφέρειας και την ενίσχυση μίας συλλογικής προσπάθειας για το καλό του τόπου και των πολιτών», προσπάθεια η οποία – όπως είπε – προσέκρουσε στην απουσία της σχετικής πολιτικής βούλησης από την πλευρά της πλειοψηφίας, αλλά και μεγάλου μέρους των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.
Εξηγώντας τους λόγους μη συμμετοχής της παράταξής του στις προβλεπόμενες υπέρ της μειοψηφίας θέσεις στο Προεδρείο και την Οικονομική Επιτροπή, ο κ. Πουλάκης ανέφερε : «Η κριτική μας για το θεσμικό πλαίσιο που έθεσε ο “Καλλικράτης” για την αιρετή Περιφέρεια είναι γνωστή και δεν θα την επαναλάβω. Είναι γνωστό ότι το προεδρείο – πλην του προερχόμενου υποχρεωτικά από την πλειοψηφούσα παράταξη προέδρου – δεν έχει καμία ουσιαστική αρμοδιότητα, είναι γνωστό ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο λειτουργεί με βάση τον εντελώς περιοριστικό και αντιδημοκρατικό και απολύτως “προκάτ” κανονισμό που θέσπισε για λογαριασμό μας το Υπουργείο, είναι γνωστό ότι η Οικονομική Επιτροπή συγκροτείται και πάλι στη βάση της ίδιας συγκεντρωτικής και πλειοψηφικής λογικής, που διέπει συνολικά τον “Καλλικράτη”, είναι, τέλος, γνωστό ότι η Οικονομική Επιτροπή καλείται να καταρτίσει και να παρακολουθήσει την εκτέλεση ενός προϋπολογισμού ο οποίος κάθε χρόνο βαίνει δραματικά μειούμενος. Έτσι, λοιπόν, θα ήταν ανακόλουθο από την πλευρά μας να συμμετάσχουμε σε όργανα, τη λειτουργία των οποίων έχουμε καταγγείλει».
Επιπλέον, μάλιστα, ο κ. Πουλάκης δήλωσε ότι όχι μόνο δεν θα διεκδικήσει τη συμμετοχή του σε κάποιο από τα όργανα αυτά, αλλά επίσης ότι θα δώσει λευκή ψήφο, τονίζοντας ότι «ο λόγος δεν αφορά μόνο τον τρόπο συγκρότησης των οργάνων που προβλέπει ο “Καλλικράτης”, στη βάση της απόλυτης κυριαρχίας της πλειοψηφούσας παράταξης», αλλά και ότι κατά τη γνώμη του αποτελεί «τουλάχιστον παρωδία το να πάρουμε σήμερα θέση σε μία διαδικασία εκλογής των νέων οργάνων του Περιφερειακού Συμβουλίου, τη στιγμή που κανένας απολογισμός δεν έχει λάβει χώρα, ως προς τη λειτουργία των σήμερα απερχόμενων οργάνων», στηλιτεύοντας το γεγονός ότι η περιφερειακή Αρχή δεν προχώρησε ήδη από την αρχή του περασμένου χρόνου – ως όφειλε με βάση το νόμο – στην ετήσια δημόσια απολογιστική συνεδρίαση.
Ο κ. Πουλάκης κατέληξε λέγοντας ότι : «Δεν έχουμε καμία πρόθεση να πάρουμε μέρος ούτε στην υλοποίηση της μνημονιακής πολιτικής ούτε και στην απλή ανακύκλωση προσώπων σε θέσεις, απλά και μόνο για την ικανοποίηση των αναγκών των ενδοπαραταξιακών ισορροπιών της πλειοψηφίας».