Το πρόσφατο πρόβλημα των έντονων πλημμυρικών φαινομένων στην ευρύτερη περιοχή της Κάρλας ήταν το αντικείμενο ευρείας σύσκεψης που συγκάλεσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου. Όπως είναι γνωστό περίπου 70 χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών παραμένουν πλημμυρισμένα, λόγω της κακοκαιρίας του περασμένου Σαββάτου και της υπερχείλισης των τάφρων, αφού τα αντλιοστάσια έχουν τεθεί εδώ και καιρό εκτός λειτουργίας, λόγω ζημιάς που υπέστησαν, ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί η αποκατάστασή τους από το αρμόδιο υπουργείο.
Όπως ανέφερε ο κ. Κώστας Αγοραστός: «Η σημερινή σύσκεψη έχει σαν στόχο να καταγράψει όλα τα προβλήματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στα έργα της Κάρλας , να καταγραφούν οι απόψεις όλων των φορέων και να αποφασιστεί ένας χάρτης ενεργειών για την από εδώ και πέρα πορεία. Τα προβλήματα στην Κάρλα έρχονται από το παρελθόν, πρόκειται για ένα πολύπλοκο έργο και παρά του ότι δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Περιφέρειας Θεσσαλίας, είμαστε εδώ για να δώσουμε λύσεις ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα. Δυστυχώς μέσα σε δέκα ώρες και σύμφωνα με τα στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας, έπεσαν τόσα χιλιοστά βροχής όσα πέφτουν σε δυο μήνες. Επίσης έχουμε το θλιβερό γεγονός το Υπουργείο, παρά τις συνεχείς πιέσεις μας, να μην έχει αποκαταστήσει τις ζημιές στα αντλιοστάσια που καταστράφηκαν από πυρκαγιά, ενώ κάποια άλλα να μην λειτουργούν από τις κλοπές στον Η/Μ εξοπλισμό».
Παράλληλα ο περιφερειάρχης έθιξε το ζήτημα της πολυδιάσπασης αρμοδιοτήτων και της μη ύπαρξης ενιαίου φορέα λειτουργίας δίνοντας παράλληλα την είδηση ότι υπάρχει νομοθετική ρύθμιση η οποία μέσα στις επόμενες ημέρες θα περάσει από την ολομέλεια της Βουλής έτσι ώστε η διαχείριση των έργων και ο φορέας λειτουργίας να περάσει στην αιρετή Περιφέρεια. «Έχουμε δώσει μέχρι σήμερα έναν τιτάνιο αγώνα για να ολοκληρωθούν τα έργα. Ξεμπλοκάραμε διαδικασίες και εξασφαλίσαμε την επιπλέον χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους για το έργο. Όμως, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που θέτει η Ε.Ε., αν δεν προχωρήσουν τα έργα ύδρευσης και αν δεν συσταθεί σύντομα ο φορέας διαχείρισης, το έργο κινδυνεύει να απενταχθεί με αποτέλεσμα 200 εκ. ευρώ απώλεια από τον εθνικό προϋπολογισμό».

Ακόμη ο κ. Κ. Αγοραστός κάλεσε τον ΕΛΓΑ να καταγράψει άμεσα τις καταστροφές και να προχωρήσει σε δίκαιες αποζημιώσεις βάση της πραγματικής αξίας της ζημίας. Κλείνοντας δε τη συζήτηση δήλωσε ότι το πρόβλημα είναι επιλύσιμο και συνόψισε τον χάρτη ενεργειών στα παρακάτω βήματα:
- Επαφές και πίεση στα αρμόδια Υπουργεία για να προχωρήσουν οι διαδικασίες δημοπρασιών για τις εναπομείναντες εργολαβίες και για την σύσταση του φορέα.
- Δημιουργία συντονιστικού οργάνου με τη συμμετοχή της Περιφέρειας, των Δήμων των ΤΟΕΒ, του ΓΟΕΒ, των αγροτικών συλλόγων για τον καλύτερο συντονισμό σε έκτατκτα καιρικά φαινόμενα.
- Εξέταση παρεμβάσεων στην τάφρο Τ1 της οποίας η λειτουργία έχει αλλάξει από αποστραγγιστική σε αρδευτική
-Επαναπροσδιορισμός λειτουργίας τάφρου Τ2
- Παρέμβαση στο αρμόδιο Υπουργείο ώστε η ΕΥΔΕ Κάρλας με το έμπειρο προσωπικό της να περιέλθει στη αιρετή Περιφέρεια
- Αποστολή υπομνήματος στο ΥΠΑΑΤ ώστε να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ και να υπάρχουν δίκαιες αποζημιώσεις σε τέτοιες περιπτώσεις καταστροφών
- Σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων και αυτοψία στα έργα της Κάρλας την επόμενη εβδομάδα ώστε να προχωρήσουν άμεσα όσα αποφασίστηκαν στη σύσκεψη

Η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κα Ρένα Καραλαριώτου από την πλευρά της δήλωσε τα εξής: «Για τρίτη φορά μέσα σε ένα χρόνο πλημμύρισαν αγροτικές καλλιέργειες στην περιοχή του Καλαμακίου και μάλιστα αυτή τη φορά το φαινόμενο είναι τόσο έντονο, που οι πλημμυροπαθείς εκτάσεις στο Καλαμάκι προσεγγίζουν τα 20.000 στρέμματα. Πολλοί αγρότες της περιοχής είδαν τις καλλιέργειές τους  να καταστρέφονται, καλλιέργειες που αφορούσαν κυρίως σε σιτηρά. Για το λόγο αυτό, το αρμόδιο υπουργείο πρέπει να δώσει εντολή στον ΕΛΓΑ για να προχωρήσει άμεσα στην καταβολή των αποζημιώσεων προς τους πληγέντες αγρότες της περιοχής και μάλιστα, οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ θα πρέπει να αφορούν στην πραγματική απώλεια του εισοδήματός τους. Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων απαιτείται νομοθετική ρύθμιση, ούτως ώστε ένας φορέας να έχει την ευθύνη για τη διαχείριση των υδάτων, των έργων της Κάρλας και του φυσικού περιβάλλοντος και αυτός ο φορέας πρέπει να είναι η Αιρετή Περιφέρεια».
Ο δήμαρχος Κιλελέρ κ. Ρίζος Κομήτσας ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη για την άμεση ανταπόκριση στην πραγματοποίηση της σύσκεψης και παρέθεσε τα προβλήματα όπως τα κατέγραψε σε συζητήσεις που είχε με τους αγρότες και μετά από αυτοψία στις καταστροφές. Ζήτησε παράλληλα να γίνει ο φορέας διαχείρισης της Κάρλας υπό την αιρετή Περιφέρεια ώστε να αποφασίζουν οι τοπικοί φορείς οι οποίοι έχουν πραγματική γνώση της κατάστασης και όχι η Αθήνα η οποία βρίσκεται μακριά, όπως τόνισε.
Ο δήμαρχος Αγιάς κ. Αντώνης Γκουντάρας δήλωσε ότι είναι πολύ σημαντικό το ότι μπαίνει μπροστά η Περιφέρεια Θεσσαλίας πραγματοποιώντας αυτή τη χρήσιμη σύσκεψη, ενώ σημείωσε ότι θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για συχνά ακραία καιρικά φαινόμενα καθώς το κλίμα έχει αλλάξει.
Η δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κα Ελένη Λαΐτσιου υπογράμμισε τα εξής: «Δυστυχώς το έργο αυτό δεν διαθέτει ακόμα φορέα διαχείρισης με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τέτοια ζητήματα. Είναι σημαντική η πρωτοβουλία του περιφερειάρχη και είμαστε εδώ για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε στο μέτρο του δυνατού ώστε οι αγρότες να γνωρίζουν ότι κάποιος στέκεται στο πλευρό τους».
Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Πηνειού κ. Γιώργος Λαδόπουλος επεσήμανε το νομοθετικό και εκτελεστικό κενό που υπάρχει και εξήγησε τις δικές του ενέργειες αλλά και που εντοπίζει το όλο πρόβλημα, ενώ κλιμάκιο του ΕΛΓΑ εξήγησε στους αγρότες τη διαδικασία των αποζημιώσεων και τα περεταίρω βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν.
Η διευθύντρια της ΕΥΔΕ Κάρλας κ. Ξένια Καρατζά, σημείωσε τα εξής: «Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι εμείς κατασκευάζουμε τα έργα αλλά δεν τα διαχειριζόμαστε. Δεν έχουμε αυτό το ρόλο και δυστυχώς δεν υπάρχει φορέας διαχείρισης με συγκεκριμένες αρμοδιότητες και πόρους για να λειτουργήσει. Απ’ την πλευρά μας και σε συνεργασία με όλους τους φορείς υπερβάλλουμε εαυτό για να βοηθήσουμε την κατάσταση. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με κλοπές εξοπλισμού, με εμπλοκές λόγω απαλλοτριώσεων, με την αρχαιολογία, με σταματημένες εργολαβίες, προβλήματα τα οποία βάζουν εμπόδια στο έργο».
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ακόμη ο κ. Συρακούλης Γεώργιος αντιδήμαρχος Αγιάς, ο κ. Καλομπάτσιος Χρήστος περιφερειακός σύμβουλος και εντεταλμένος σύμβουλος πολιτικής προστασίας, ο κ. Μπότος Αργύρης περιφερειακός σύμβουλος η κα. Σταφυλή Ράνια περιφερειακός σύμβουλος και γεωπόνος του ΕΛΓΑ, ο κ. Καλτσογιάννης Γιώργος περιφερειακός σύμβουλος, ο κ. Λυτροκάπης Χρήστος διευθυντής τεχνικών έργων Π.Ε. Λάρισας, ο κ. Καλφούντζος Παναγιώτης γεωπόνος και διευθυντής αγροτικής οικονομίας και κτηνιατρικής Π.Ε. Λάρισας, ο κ. Καραμπάτσας Κωνσταντίνος  γεωπόνος του ΕΛΓΑ, ο κ. Σπυρόπουλος Σπύρος γεωπόνος του ΕΛΓΑ, ο κ. Λιόντος Μιχάλης γεωπόνος του ΕΛΓΑ, ο κ. Σοφολογής Δημήτρης πρόεδρος του γεωπονικού συλλόγου Λάρισας, ο κ. Παλακανάκης Νικόλαος αντιπρόεδρος ΤΟΕΒ, ο κ. Δοξάνης Ιωάννης πολιτικός μηχανικός ΓΟΕΒ Θεσσαλίας (έδρα Λάρισα), ο κ. Πρασσάς Αθανάσιος πρόεδρος ΤΟΕΛ Κάρλας, ο κ. Κουκουτιάνος Λεωνίδας τοπικός σύμβουλος Δ.Δ. Καλαμακίου, ο κ. Καράτζιος Κωνσταντίνος πρόεδρος κοινότητας Καλαμακίου,  ο κ. Πάτσας Κυριάκος Δ.Σ. Αγιάς, ο κ. Τσικόπουλος Τάκης Δ.Σ. Κιλελέρ, ο κ. Τσιόφας Δημήτρης διευθυντής προστασίας αποκ. διοίκησης Θεσσαλίας- Στερεάς, ο κ. Μιχαλάκης Δημήτρης Φ.Δ. Κάρλας Μαυροβούνι- Κεφαλόβρυσο- Βελεστίνο και συντονιστής, ο κ. Σιδηρόπουλος Παντελής Φ.Δ. Κάρλας Μαυροβούνι- Κεφαλόβρυσο- Βελεστίνο και πολιτικός μηχανικός, ο κ. Κοέν Αλμπέρτος τεχνικός σύμβουλος ΕΥΔΕ Κάρλας και πολιτικός μηχανικός, ο κ. Σπανός Αλέξανδρος Επιβλέπων στο ΕΥΔΕ Κάρλας, ο κ. Σιδερόπουλος Χρήστος ΕΑΣ Λάρισας, και ο κ. Γαργαλας Γιάννης πρόεδρος ΓΣΑΟ Καλαμακίου.

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Ζώδια Προβλέψεις

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 07.41
Δύση: 16.58
Σελήνη
9 ημερών
1825
Οι Έλληνες επαναστάτες αποτυγχάνουν να σταματήσουν τους Αιγυπτίους κοντά στον Αλφειό.
1898
Ο Πρίγκηψ Γεώργιος, διορισθείς Ύπατος Αρμοστής της Κρήτης, αποβιβάζεται στα Χανιά.
1912
Το υποβρύχιο "Δελφίν" επιτίθεται με τορπίλες κατά του τουρκικού θωρηκτού "Μετζιτιέ".
1950
Το Στρατηγείο και το Ελληνικό Εκστρατευτικό Σώμα Κορέας φθάνουν στο Πουσάν της Νοτίου Κορέας.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Το αεροδρόμιο

Μια ξανθιά πάει με τον αρραβωνιαστικό της να δουν ένα σπίτι που θέλουν να αγοράσουν.
Καθώς μελετούν το σπίτι ο αρραβωνιαστικός λέει στον μεσίτη:
– Ωραίο το σπίτι και σε καλή τιμή. Αλλά παρατηρώ ότι βρίσκεται κοντά σε αεροδρόμιο. Δε θα’ χει πολύ θόρυβο;
– Θα έχει, αλλά ύστερα από μια βδομάδα θα τον συνηθίσετε και δεν θα έχετε πρόβλημα, του απαντάει ο μεσίτης.
Και η ξανθιά λέει αποκρινόμενη και στους δύο:
– Αχ να το πάρουμε αγάπη μου και δεν πειράζει, την πρώτη βδομάδα, μένουμε σε ξενοδοχείο!