Εγκύκλιο στην οποία περιλαμβάνονται ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, απέστειλε το υπουργείο Οικονομικών ώστε να διευκολυνθούν οι πληρωμές των οφειλετών του Δημοσίου. Σύμφωνα με όσα ορίζονται στην εγκύκλιο, οι φορολογούμενοι που ενδεχομένως επιθυμούν να κάνουν ρύθμιση έχουν δύο δυνατότητες:
•Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών με 45 δόσεις και με αντίστοιχη μείωση των προσαυξήσεων (100% σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής ή 50% στην περίπτωση των 45 δόσεων). Στην περίπτωση αυτή οι φορολογούμενοι μπορούν να ζητήσουν από την εφορία να ενταχθούν στις διατάξεις του ν. 3888/2010, που προβλέπει ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών με δόσεις που μπορούν να φτάσουν τις 45. Η δυνατότητα επέκτασης των δόσεων στις 60 για τους οικονομικά αδύναμους δεν ισχύει πια. Σύμφωνα με την εγκύκλιο μπορούν όμως να ρυθμιστούν όλες οι οφειλές παρελθόντων ετών. Το μόνο που απαιτείται είναι να έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, δηλαδή να έχουν περάσει 3 μήνες από τότε που δημιουργήθηκαν.
•Διακανονισμό οφειλών με 48 δόσεις αλλά χωρίς μείωση των προσαυξήσεων. Στην περίπτωση αυτή οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ζητήσουν να ενταχτούν στις διατάξεις του ν. 2648/1998, όπου γίνεται διακανονισμός με περισσότερες δόσεις, που μπορούν να φτάσουν έως και τις 48 (ανάλογα με την κρίση του εφόρου), άλλα δεν προβλέπεται μείωση των προσαυξήσεων. Πιθανότατα στο μέλλον να τροποποιηθεί και ο νόμος αυτός ώστε να μειώνονται και οι προσαυξήσεις.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι και στις δύο περιπτώσεις δεν ισχύουν τα παλαιά πλαφόν για τα ποσά που μπορούν να ρυθμιστούν (10.000 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα και 75.000 ευρώ για τα νομικά πρόσωπα).
Η ένταξη στη ρύθμιση θα «παγώνει» τα όποια αναγκαστικά μέτρα είσπραξης έχουν αποφασιστεί, ενώ θα αναστέλλεται και η ποινική δίωξη του φορολογούμενου (ισχύει για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ). Οι ευνοϊκές διατάξεις δεν θα ισχύουν όμως αν ο οφειλέτης δεν καταβάλει εμπρόθεσμα τρεις συνεχείς μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης ή καθυστερήσει την καταβολή της προτελευταίας ή της τελευταίας δόσης της ρύθμισης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών.

Πηγή “ethnos.gr”

 

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 06.19
Δύση: 18.47
Σελήνη
19 ημερών
1430
Ο Σουλτάνος Μουράτ ο Β΄ κυριεύει την Θεσσαλονίκη από τους Βενετούς και την παραδίδει στη λεηλασία και τις φλόγες.
1821
Δύναμη Μανιατών δίνει την πρώτη μάχη του Αγώνος στον Άγιο Αθανάσιο της Καρύταινας.
1823
Συνέρχεται στο Άστρος Κυνουρίας η Β΄ Εθνική Συνέλευση.
1864
Υπογράφεται στο Λονδίνο συμφωνία για την Ένωση με την Ελλάδα των Ιονίων Νήσων.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Η μύγα!

Δυο ψεύτες κάνουν διαγωνισμό στο ποιος θα πει το μεγαλύτερο ψέμα.
Λέει ο πρώτος δείχνοντας το καμπαναριό:
- "Βλέπεις μια μύγα πάνω στην καμπάνα;"
Κι ο δεύτερος:
- "Εγώ δε βλέπω τη μύγα αλλά ακούω τα βήματα της!!"