Το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με την τρόικα και τις προωθούμενες ενέργειες για την περιστολή των δαπανών συζήτησε χθες ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, με τους υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννη Βρούτση, και Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζο. Το υπουργείο Εργασίας, που πρόκειται να σηκώσει το κύριο βάρος της προσπάθειας για την εξοικονόμηση των 11,7 δισ. ευρώ τη διετία 2013-2014, προχωρώντας σε περικοπές, 5 δισ. ευρώ περίπου, κινείται σε δύο επίπεδα.
Στα μέτρα που εξετάζονται από τη γενική κυβέρνηση για την περιστολή δαπανών περιλαμβάνονται η επαναξιολόγηση συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων και πρωτοβουλίες που ήδη έχουν ανακοινωθεί για τον περιορισμό της σπατάλης και την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας, όπως το νέο Πληροφοριακό Σύστημα με ζεύξη ΣΕΠΕ-ΟΑΕΔ και ΙΚΑ
Για τις συντάξεις μελετάται η επιβολή ανώτερου πλαφόν 2.200 έως 2.400 ευρώ, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι για συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ θα υπάρξουν περικοπές και συγκεκριμένα: Από 1.000 έως 1.400 ευρώ, ποσοστό 5% και πάνω, από 1.400 ευρώ ποσοστό 10%. Το μέτρο αφορά στις συντάξιμες αποδοχές και περιλαμβάνει το άθροισμα των καταβαλλόμενων παροχών από οποιαδήποτε πηγή (κύρια σύνταξη και επικουρική), τυχόν βοηθήματα, μερίσματα κ.λπ.
Με το μέτρο που αναμένεται να θίξει περισσότερους από 200.000 συνταξιούχους οι οποίοι λαμβάνουν διπλές συντάξεις, αναμένεται να εξοικονομηθεί ένα ποσό περίπου 1,5 δισ. ευρώ, ενώ, όπως εκτιμάται, θα εξασφαλίσει την αποφυγή οριζόντιων περικοπών, που αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση.
Οι περικοπές συντάξεων περιλαμβάνουν και τον επανακαθορισμό του εφάπαξ, με νέες μειώσεις 10% έως 23% στα Ταμεία που αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα. Ηδη ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε τη μείωση του εφάπαξ σε ποσοστό 23% για τους δημόσιους υπαλλήλους.

Πηγή “naftemporiki”

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 05.04
Δύση: 19.46
Σελήνη
8 ημερών
1453
Οι Τούρκοι ολοκληρώνουν τις προπαρασκευές τους για την τελική επίθεση κατά της Κωνσταντινουπόλεως.
1821
Ο οπλαρχηγός Γεώργιος Τσόγκας κυριεύει τα φρούρια του Τεκέ και της Πλαγιάς στο δυτικό άκρο της Ακαρνανίας.
1920
Συνεννόηση μεταξύ ελληνικής και αλβανικής κυβερνήσεως για τον σεβασμό των δικαιωμάτων των Βορειοηπειρωτών.
1941
Τις νυχτερινές ώρες της ημέρας αυτής οι Γερμανοί καταλαμβάνουν τον λιμένα της Σούδας.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Η μύγα!

Δυο ψεύτες κάνουν διαγωνισμό στο ποιος θα πει το μεγαλύτερο ψέμα.
Λέει ο πρώτος δείχνοντας το καμπαναριό:
- "Βλέπεις μια μύγα πάνω στην καμπάνα;"
Κι ο δεύτερος:
- "Εγώ δε βλέπω τη μύγα αλλά ακούω τα βήματα της!!"