Η τελική ρύθμιση για το πώς διαμορφώνονται οι δόσεις σε εισοδήματα έως 80.000 ευρώ

Την πρόταση για τη ρύθμιση σε δόσεις του πρόσθετου φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων οικονομικού έτους 2012 που θα προκύψει κατά την εφετινή εκκαθάριση των δηλώσεων έχει στα χέρια του ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Μαυραγάνης, ο οποίος αφού λάβει το πράσινο φως από την Τρόικα θα την προωθήσει άμεσα για νομοθετική ρύθμιση. Σύμφωνα με το σχέδιο που έχει στα χέρια του «Το Βήμα», η ρύθμιση θα είναι δύο ταχυτήτων και ο τελικός αριθμός των δόσεων εξαρτάται από το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος.
Ειδικότερα, όσοι έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 50.000 ευρώ θα έχουν τη δυνατότητα είτε να πληρώσουν το φόρο σε 10 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, είτε σε 10 μη ισόποσες μηνιαίες δόσεις από τις οποίες οι πρώτες επτά να αντιστοιχούν στο 60% του φόρου και οι υπόλοιπες τρεις να αντιστοιχούν στο 40% του φόρου. όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα από 50.000 έως 80.000 ευρώ θα μπορούν να πληρώσουν σε επτά ισόποσες δόσεις, ενώ για ετήσιο εισόδημα άνω των 80.000 ευρώ φαίνεται προς το παρόν να παραμένουν οι τρεις διμηνιαίες δόσεις όπως ισχύουν σήμερα.
Για παράδειγμα έστω οικογένεια έχει ετήσιο εισόδημα 50.000 ευρώ και προκύπτει πρόσθετος φόρος 6.000 ευρώ. Με βάση τα ισχύοντα αν γίνει μέσα στον Ιούλιο η εκκαθάριση ο φόρος θα πληρωθεί σε τρεις ισόποσες διμηνιαίες δόσεις των 2.000 ευρώ (τέλη Αυγούστου, τέλη Οκτωβρίου και τέλη Δεκεμβρίου).
Με τη νέα ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών αν ο φορολογούμενος επιλέξει ισόποσες δόσεις τότε θα καταλάβει κάθε μήνα και για τους επόμενους 10 μήνες 600 ευρώ. Αν επιλέξει τις μη ισόποσες δόσεις θα καταβάλει στα τέλη Αυγούστου και κάθε επόμενο μήνα έως τις 28 Φεβρουαρίου 514 ευρώ (σύνολο επτά δόσεις) και τον Μάρτιο, τον Απρίλιο και το Μάιο του 2012 θα καταβάλει 800 ευρώ. Στην περίπτωση των μη ισόποσων δόσεων το κράτος θέλει έως τα τέλη Φεβρουαρίου του 2012 να έχει εισπράξει το 60% του συνολικού πρόσθετου φόρου, ενώ στην περίπτωση των ισόποσων δόσεων το κράτος θα έχει εισπράξει έως τις 28 Φεβρουαρίου το 70% του πρόσθετου φόρου.
Στην περίπτωση οικογενειακού εισοδήματος άνω των 50.000 ευρώ και έως 80.000 ευρώ, οι δόσεις δεν θα μπορούν να ξεπεράσουν τις επτά. Ετσι αν για παράδειγμα ο πρόσθετος φόρος είναι 7.000 ευρώ τότε θα μπορεί ο φορολογούμενος να πληρώνει κάθε μήνα έως τις 28 Φεβρουαρίου 2012 από 1.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ως τα τέλη Φεβρουαρίου το κράτος θα έχει εισπράξει σε κάθε περίπτωση το σύνολο του πρόσθετου φόρου. Αξίζει να τονιστεί ότι έσοδα που εισπράττει το υπουργείο Οικονομικών μέχρι τέλη Φεβρουαρίου κάθε χρόνο εγγράφονται στον προϋπολογισμό του προηγούμενου έτους άρα δεν επηρεάζουν τα νούμερα που έχουν προϋπολογιστεί.

Για την υπαγωγή στη ρύθμιση θα πρέπει να καταβληθεί - σε περίπτωση υποβολής του αιτήματος ρύθμισης εντός της προθεσμίας καταβολής της 1η δόσης - το ποσό της 1η ρυθμισμένης δόσης ή σε περίπτωση υποβολής του αιτήματος ρύθμισης μετά την προθεσμία καταβολής της 1ης δόσης το ποσό των ρυθμισμένων δόσεων που είναι ληξιπρόθεσμες.
Η συνολική οφειλή θα καθίσταται απαιτητή μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012 εφόσον ο οφειλέτης - φορολογούμενος δεν είναι συνεπής στην παραπάνω ρύθμιση.
Τέλος, η ρύθμιση έχει εφαρμογή μόνο για οφειλές που προκύπτουν από εμπρόθεσμες δηλώσεις.

Κυνήγι για ληξιπρόθεσμα χρέη
Σε ό,τι αφορά τις εισπράξεις ληξιπρόθεσμων οφειλών, τον προηγούμενο μήνα το Δημόσιο εισέπραξε περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα κατά΄40%. Όμως, μέχρι στιγμής το Δημόσιο έχει βάλει στα ταμεία του περίπου 700 εκατ. ευρώ ληξιπρόθεσμα χρέη ενώ ο στόχος που έχει τεθεί από την Τρόικα είναι για εφέτος 2 δισ. ευρώ, δηλαδή 1 δισ. ευρώ για κάθε εξάμηνο.

Πηγή “naftemporiki.gr”

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 05.04
Δύση: 19.46
Σελήνη
8 ημερών
1453
Οι Τούρκοι ολοκληρώνουν τις προπαρασκευές τους για την τελική επίθεση κατά της Κωνσταντινουπόλεως.
1821
Ο οπλαρχηγός Γεώργιος Τσόγκας κυριεύει τα φρούρια του Τεκέ και της Πλαγιάς στο δυτικό άκρο της Ακαρνανίας.
1920
Συνεννόηση μεταξύ ελληνικής και αλβανικής κυβερνήσεως για τον σεβασμό των δικαιωμάτων των Βορειοηπειρωτών.
1941
Τις νυχτερινές ώρες της ημέρας αυτής οι Γερμανοί καταλαμβάνουν τον λιμένα της Σούδας.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Η μύγα!

Δυο ψεύτες κάνουν διαγωνισμό στο ποιος θα πει το μεγαλύτερο ψέμα.
Λέει ο πρώτος δείχνοντας το καμπαναριό:
- "Βλέπεις μια μύγα πάνω στην καμπάνα;"
Κι ο δεύτερος:
- "Εγώ δε βλέπω τη μύγα αλλά ακούω τα βήματα της!!"