Πρόκειται για απαλλασσόμενους φορολογούμενους (βιοτεχνίες, ανάπηρους, ανέργους και ιδιοκτήτες) οι οποίοι πλήρωσαν το τέλος -υπό την απειλή διακοπής της ηλεκτροδότησης- και τώρα θα πρέπει να τους επιστραφούν τα χρήματα. Ποσό 200 εκατ. ευρώ καλείται να επιστρέφει το Δημόσιο σε χιλιάδες φορολογούμενους οι οποίοι δικαιούντο να απαλλαγούν από το ειδικό τέλος ακινήτων, αλλά αναγκάστηκαν τελικά να το πληρώσουν.
Η εξέλιξη αυτή προκαλεί ήδη πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο, αφού ο προϋπολογισμός αναμένεται να επιβαρυνθεί με ένα ποσό που δεν είχε προβλεφθεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο, ο κατάλογος με τα στοιχεία των δικαιούχων επιστροφής του ειδικού τέλους -οι οποίοι είναι κυρίως βιοτεχνίες, ανάπηροι, άνεργοι και ιδιοκτήτες που επιβαρύνθηκαν με το ειδικό τέλος και για κοινόχρηστους χώρους- έχει οριστικοποιηθεί. Πρόκειται για απαλλασσόμενους φορολογούμενους, οι οποίοι πλήρωσαν το τέλος -υπό την απειλή και της διακοπής της ηλεκτροδότησης- και τώρα θα πρέπει να τους επιστραφούν τα χρήματα.
Ωστόσο, επειδή το ποσό είναι πολύ μεγάλο και δύσκολο να καταβληθεί άμεσα σε όλους τους δικαιούχους, λόγω των προβλημάτων που έχουν τα κρατικά ταμεία, έχει αποφασιστεί σε όσες περιπτώσεις οι δικαιούχοι των επιστροφών έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο να γίνεται συμψηφισμός των προς επιστροφή ποσών με τις οφειλές αυτές, έτσι ώστε να περιοριστεί κάπως η «ζημιά» στον προϋπολογισμό, ο οποίος βρίσκεται ήδη σε πορεία εκτροχιασμού.
Απ' την άλλη μεριά, βεβαίως, εκκρεμεί η είσπραξη τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ από το ειδικό τέλος ακινήτων του 2011, ποσό όμως το οποίο στο σύνολό του έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο (μετά την πάροδο 120 ημερών από τη λήξη του λογαριασμού της ΔΕΗ) και για να μπει στα ταμεία του Δημοσίου θα πρέπει να «επιστρατευθούν» αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.
Το ειδικό τέλος ακινήτων θα πληρωθεί κανονικά και για το 2012, ενώ το οικονομικό επιτελείο εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να αποσυνδεθεί από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και να αυξήσει από 5 σε 6 τον αριθμό των διμηνιαίων δόσεων για την εξόφληση του ειδικού τέλους ακινήτων του έτους 2012, με σκοπό να μειωθούν τα ποσά κάθε δόσης που θα κληθούν να εξοφλήσουν οι υπόχρεοι ιδιοκτήτες ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων και ταυτόχρονα να επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής του φόρου.
Η ΔΕΗ πριν από τις εκλογές ατύπως συμφώνησε να «παγώσει» μέχρι νεωτέρας η διαδικασία είσπραξης του τέλους μέχρι το το τέλος του έτους και τώρα το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να αποφασίσει με ποιον τρόπο θα πληρωθεί για το 2012, πριν αυτό αντικατασταθεί από έναν ενιαίο φόρο το 2013.

Οι δόσεις
Με την αύξηση του αριθμού των δόσεων, τα έσοδα από τις πρώτες τέσσερις δόσεις, τα οποία εκτιμάται ότι θα υπερβούν το 1,5 δισ. ευρώ, υπολογίζεται ότι θα έχουν εισπραχθεί μέχρι τον Φεβρουάριο του 2013, οπότε θα ενταχθούν στον προϋπολογισμό του 2012, ενώ τα έσοδα από την 5η και την 6η δόση, εκτιμώμενου ύψους 600-700 εκατ. ευρώ, θα εισπραχθούν μετά τον Φεβρουάριο του 2013 και θα ενταχθούν αναγκαστικά στον προϋπολογισμό του έτους αυτού.
Οι φορολογούμενοι που θα κληθούν να πληρώσουν το τέλος για το έτος 2012 θα πρέπει να γνωρίζουν ότι σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης εξόφλησής του δεν θα απειλούνται πλέον με διακοπή της ηλεκτροδότησης, καθώς το μέτρο αυτό, το οποίο κρίθηκε αντισυνταγματικό από το Συμβούλιο της Επικρατείας, καταργήθηκε.

Πηγή “ethnos.gr” - Κώστας Τσαχάκης

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 05.04
Δύση: 19.46
Σελήνη
8 ημερών
1453
Οι Τούρκοι ολοκληρώνουν τις προπαρασκευές τους για την τελική επίθεση κατά της Κωνσταντινουπόλεως.
1821
Ο οπλαρχηγός Γεώργιος Τσόγκας κυριεύει τα φρούρια του Τεκέ και της Πλαγιάς στο δυτικό άκρο της Ακαρνανίας.
1920
Συνεννόηση μεταξύ ελληνικής και αλβανικής κυβερνήσεως για τον σεβασμό των δικαιωμάτων των Βορειοηπειρωτών.
1941
Τις νυχτερινές ώρες της ημέρας αυτής οι Γερμανοί καταλαμβάνουν τον λιμένα της Σούδας.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Η μύγα!

Δυο ψεύτες κάνουν διαγωνισμό στο ποιος θα πει το μεγαλύτερο ψέμα.
Λέει ο πρώτος δείχνοντας το καμπαναριό:
- "Βλέπεις μια μύγα πάνω στην καμπάνα;"
Κι ο δεύτερος:
- "Εγώ δε βλέπω τη μύγα αλλά ακούω τα βήματα της!!"